Kratki film Sestre krške režiserke Katarine Rešek - Kukle zmagal na festivalu Castellinaria

21.11.2021 | 10:20

Sestre (foto: Ksaver Šinkar)

Sestre (foto: Ksaver Šinkar)

34. edicija švicarskega festivala Castellinaria je potekala od 13. do 20 novembra. V tekmovalni program Castellincorto se je uvrstilo 12 filmov, glavno nagrado je prejel kratki igrani film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Zaradi formalne svežine in ekspresivne moči, ki zaznamujeta podajanje zgodbe o neznačilnem sestrstvu v izrazito dialektičnem družbeno-kulturnem kontekstu. Sodobno sestrstvo, ki brezkompromisno premaguje konformizem in tradicionalne sheme ter izraža močno voljo do preživetja v patriarhalni družbi z oblikovanjem novih pravil in zapovedi.« Glavna nagrada, imenovana “Daniel”, znaša 1.500 švicarskih frankov.

Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so pravzaprav tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase. Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, ki to v bistvu šele postaja.

Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič.

Film je nastal v produkciji A Atalante in koprodukciji z Nuframe, Zvokarna in Supermarket, podprt je bil s sredstvi Slovenskega filmskega centra in Viba filma. Producentka filma je Barbara Daljavec.

Film je zmagal na festivalu v Clermont Ferrandu, najpomembnejšem festivalu kratkega filma, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za kratki film. Režiserka je prav te dni bila  izbrana med osmimi režiserkami in režiserji, ki pripravljajo celovečerne prvence, in bodo decembra nastopili  na filmskem festivalu Les Arcs v Franciji.

Moto švicarskega festivala je vsakomur približa kakovosten film, ki izraža kulturo, odprtost in pogum skozi nove kinematografije z vsega sveta. Težišče dogodka je svet mladih, v katerih se hote ali nehote znajdejo kot protagonisti. Festival se vrti okoli vesolja kinematografije na 360°. Je prostor za učenje, kjer se duh odpira in se rojevata radovednost ter ustvarjalnost za "ustvarjanje" kina. Z razstavami in delavnicami se trudijo odkrivati fascinanten svet za velikim zaslonom.

Slovenski filmski center

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava