DL: Obnova in dozidava šole - Končno konec prostorske stiske

20.11.2021 | 12:10

Nevenka Lahne (foto: L. M.)

Nevenka Lahne (foto: L. M.)

Junija prihodnje leto obnova in dozidava OŠ Šmarjeta – Delna rušitev objekta – Pridobijo tri učilnice, dva kabineta, večjo jedilnico, sanitarije, garderobe in garažo – Milijon 260 tisoč evrov nepovratnih sredstev s šolskega ministrstva

Osnovna šola Šmarjeta, v okviru katere deluje tudi Vrtec Sonček, se že nekaj let ukvarja s prostorsko stisko. Zdaj vse kaže, da bo temu konec – šolo bodo dogradili in obnovili.

Te dni so se na Občini Šmarješke Toplice namreč razveselili pošte z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Prejeli so sklep o sofinanciranju rekonstrukcije in dozidave objekta OŠ Šmarjeta. Kot pravi direktorica občinske uprave Mateja Kotnik, je celotna investicija ovrednotena na skoraj 2,5 milijona evrov z DDV, z ministrstva pa pričakujejo skoraj milijon 260 tisoč evrov. Preostali del bo zagotovila občina iz občinskega proračuna – letos z rebalansom proračuna, preostalo pa z novim proračunom.

Brez tega denarja naložba ne bi bila mogoča – gradbeno dovoljenje imajo v rokah že dolgo, javljali so se na razpise, neuspešno, potem jih nekaj časa sploh ni bilo, tokrat pa so bili med izbranimi in gradnja se bo ob koncu letošnjega šolskega leta lahko začela.

»Najbolj so se te novice razveselili otroci in vsi učitelji. Šlo bo za velik poseg v stavbo, a vsi se bomo z veseljem prilagodili novim razmeram in potrpeli ter se potrudili, da bo pouk kar najbolj nemoteno potekal,« pove ravnateljica OŠ Šmarjeta Nevenka Lahne, tudi sama zadovoljna, da se obeta konec prostorske stiske.

PROBLEM JEDILNICA, GARDEROBA …

Šola je namreč zdaj zapolnjena do zadnjega kotička. V 18 oddelkih jo obiskuje 385 otrok, oddelki so zelo polni, od 24 do 25 učencev v enem. »Gre za močne generacije. Žal letos ni dovolj prostorov, zdaj prihajajo manjše generacije, po 37 otrok, in bo nekoliko laže. A kako bo v prihodnosti, se ne ve – šmarješka občina je privlačna za mlade družine, prebivalstvo se veča,« pove ravnateljica.

Velik problem zdaj predstavlja tudi jedilnica, v katero gre okoli 140 otrok. Skoraj vsi osnovnošolci so naročeni na kosilo in v teh razmerah – tudi zaradi covida-19 – ga lahko izvedejo le v štirih terminih, štirje razredi pa morajo jesti kar v učilnicah.

Garderobe, ki jih imajo v zaklonišču, so pred časom vendarle uredili tako, da ima vsak učencev svojo omarico, kar pomeni večji red. A še vedno sta problem vlaga in oteženo prezračevanje.

KAJ BODO PRIDOBILI

Pri naložbi bo prišlo do delne rušitve upravnega dela šole v pritličju in pripadajoče podkletitve. Obnovili bodo približno 600 kvadratnih metrov notranjih površin in dozidali 1.200 kvadratnih metrov. Šola bo pridobila tri učilnice, dva kabineta in sanitarije, dodatno oz. razširjeno jedilnico, garderobo za učence, nov vhod, med drugim v kleti tudi garažo za šolski kombi pa prostor za arhiv in shrambo. Novost bo tudi dvigalo. Vzporedno bodo seveda uredili tudi okolico šole; ob dostopni cesti bo 30 parkirnih mest, dva za invalide.

Kot pove Lahnetova, ki šmarješko šolo vodi 21. leto, gre v dvajsetih letih za peti večji poseg na šolski stavbi, ki je bila zgrajena leta 1970. Stari del so podrli, dograditev je sledila leta 1990. Leta 2006 so za potrebe devetletke nadgradili vrtec, leta 2008 dozidali kuhinjo, v letih 2013 in 2014 je prišla na vrsto energetska sanacija šole, leta 2015 pa so dobili nov vrtec. Zdaj sta na vrsti obnova in dograditev šole, ki se začneta junija prihodnje leto, zaključek pa je predviden avgusta 2023.

POSKRBLJENO ZA ŠPORT

V zadnjih letih so v Šmarjeti dobro uredili tudi šolske športne površine. Atletska steza s tartanom in nogometno igrišče sta zadnji pridobitvi; prej so že prišli do manjšega nogometnega igrišča.

»Prizadevamo si še za obnovo igrišča za rokomet. Treba ga je preplastiti in radi bi ga s tartanom. Potem imamo kombinacijo od rokometa, košarke in odbojke,« pove ravnateljica in doda, da je sicer premajhna tudi telovadnica, a se zavedajo, da vse hkrati ne gre.

Pri teh naložbah niso čakali le na pomoč ustanovitelja, Občino Šmarješke Toplice, ampak so vedno po svojih močeh prispevali tudi sami – v zgradbo so namenjali presežek prihodkov nad odhodki in šoli gre v vseh letih kar dobro.

In kakšno je stanje v Vrtcu Sonček? Tudi tu je vseh deset oddelkov polnih, vpisanih je 175 otrok. Do konca decembra bodo sprejeli še nekaj malčkov, januarja in februarja prihodnje leto pa še devet otrok potrebuje predšolsko varstvo. V vrtcu ni prostora za še en oddelek, pove ravnateljica, a do takrat se lahko še tudi kaj spremeni oziroma se kaka mesta sprostijo. Občina Šmarješke Toplice se bo potrudila, da bodo vsi domači otroci imeli varstvo, zagotavljajo.

Članek je bil objavljen v 39. številki Dolenjskega lista 30. septembra 2021

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava