Deževni pohod od A do Ž

19.11.2021 | 11:50

Deževni pohod od A do Ž

Dež, megla, mraz in pet pohodnikov iz Žužemberka v Ambrus. Vremenska napoved je bila oblačna. Zjutraj je bilo vreme tudi oblačno. Pri Lojzetovi zidanici pa nas je že pošteno pralo. Mogoče zato, ker smo šli letos v obratno smer – iz Ž v A in tam je bila že druga občina.

Bilo je sivo jutro, neke mrzle nedelje, 10.10.2021, ko je Turistično društvo Suha krajina napovedalo pohod iz Žužemberka v Ambrus. Prvi pohod od A do Ž smo izvedli pred petimi leti in nadaljevali vsako drugo leto v obratni smeri. Zdaj je bilo leto, ko je bilo treba obisk vrniti. Virus korone je že začel svoj jesenski napad, a vladni ukrepo so nam še dovoljevali hojo v skupini po svežem zraku, s potrdili PCT. Vremenu navkljub se nas je zbralo pet pogumnih, ki nas dež ne stopi kot kava kocke sladkorja in nam vlaga ne zleze v sklepe med kostmi pa tudi mraz ne prevzame prevlade nad premalo oblečenimi nevedneži.

Hoditi smo začeli pred žužemberskim gradom, se slikali z organizatorji in nadaljevali v dolino, čez Krko, v gozd poroti Gradencu. Med potjo nas je čakala skala z imenom Počivalnik pa nismo nič počivali, ker je bil njen prestol posut z mokrim listjem. Letos nismo šli proti razvalinam cerkve Svete Katarine, ker smo prehitevali večje kaplje dežja. Deželna cesta in kolovozne poti so nam bile prav prijetno pohajkovanje po deževnem gozdu. V Plešivici nas je pričakala Jožica, organizatorka iz Ambrusa, s piškoti in zdravilom A (antigripin). Skrbelo jo je, da se ne bi prehladili, nam pa je bilo to kot darilo za deževno pešačenje. Počakali smo, da se je prikazal tudi Lojze, predsednik Kulturnega društva Ambrus, ki nas je zaman čakal pri Sveti Katarini in je bil zadolžen za nadaljevanje vodenja po njihovi občini. Očital nam je »Ž«. Po uspešnem klicu, po mobitelu, nam je rekel: »Že pol ure vas čakam tam gor!«

Potem smo v Lojzetovi zidanici deževne kaplje pošteno razredčili z mladim vinom. Ko bo ta mošt dozorel, bo odlična domača kapljica. Ne morem si misliti kaj je Lojzetov zidaniški sosed Brane počel tam gor v tistem vlažnem vremenu, a tudi njegov trud prepotenega čela bo po svetem Martinu zelo dobro vino.

Gozd in še neprehojena pot sta nas prebudila iz prijetnega pogovora in nam ukazala zapustiti suhe mize in klopi na malo več kot polovici poti. V duhu akcije »Nič nas ne sme presenetiti«, ki je v Jugoslaviji večkrat zaradi dežja odpadla, smo si tudi mi dovolili izpustiti nekaj obveznih pohodniških ciljev na tej turi. Po najkrajši poti smo jo urezali neposredno v Ambrus. Tudi pred Ambrusom smo naleteli na dobrotnike s pijačo in piškoti. Očitno je, da povsod le niso vsi mnenja, da je treba imeti dobrote le zase.

Deževni pohod od A do Ž

V Ambrus smo pripešačili ravno prav za dva deci rujnega in toplo joto za utrujene pohodnike. Bilo nas je malo, dosti manj kot dežnih kapljic, pa vendar mi ni žal, da sem šel na ta pohod. Drugo leto bo pravi od A do Ž. Pripravite se, nič nas ne bo presenetilo!

besediral: Miran Jenko
fotografiral: Željko Ivekovič

Galerija

_zzzzzpohod (1)
_zzzzzpohod (2)
_zzzzzpohod (3)
_zzzzzpohod (4)
_zzzzzpohod (5)
_zzzzzpohod (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava