DL: Cerkev sv. Nikolaja - Ob prenovi zanimiva odkritja

18.11.2021 | 12:10

Ekipa konservatorsko-restavratorskih del cerkve sv. Nikolaja (foto: S. M.)

Ekipa konservatorsko-restavratorskih del cerkve sv. Nikolaja (foto: S. M.)

Lani končali prvo fazo prenove najstarejše žužemberške cerkve sv. Nikolaja, letos dela nadaljujejo – Presenetila nova odkritja na stenskih poslikavah – Obnovo financirajo župnija, Občina Žužemberk in kulturno ministrstvo

Potem ko so lani uspešno končali prvo fazo obnove najstarejše žužemberške cerkve sv. Nikolaja, se dela v letošnjem letu nadaljujejo. Cerkev, ki stoji streljaj od mosta na desnem bregu reke Krke, se v pisnih virih prvič omenja leta 1526, čas postavitve pa sega v 13. stoletje. Cerkev krasi vrsta fresk iz 14. stoletja, najbolj ohranjene pa pripisujejo Janezu Ljubljanskemu, zaradi česar se uvršča med pomembnejše spomenike srednjeveškega slikarstva na Dolenjskem.

Ekipa cerkvenih ključarjev in vaščanov je v preteklih dveh letih opravila izjemno delo. Najprej z izvedbo zračne kinete, ki je nekako zaustavila problem vlage v zidovih in posledic, ki jih je ta pustila skozi stoletja, s katerimi se sicer srečujejo restavratorji. Cerkev je poleg urejene okolice dobila tudi nova okna, električno napeljavo in osvetlitev, nov strop v ladji in opečni tlak ter del fasade, na znižani menzi pa je zasijal prenovljen oltar.

Minuli konec tedna so v sklopu Konservatorsko-restavratorske transverzale 2021, ki jo je organiziralo Društvo restavratorjev Slovenije, predstavili posege na stenskih poslikavah. Dela potekajo pod nadzorom in v sodelovanju z novomeško območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine ter izbranim izvajalcem del, nadzor pa vodita konservatorka dr. Ana Krevelj in restavratorka-konservatorka mag. Tanja Mesojedec, vodja konservatorsko-restavratorskih del na stenskih poslikavah pa je restavratorka Saša Snoj z izbrano ekipo.

Restavratorka Saša Snoj, vodja konservatorsko-restavratorskih del na  stenskih poslikavah, ob freski sv. Ludvika Toulouškega (foto: S. M.)

Restavratorka Saša Snoj, vodja konservatorsko-restavratorskih del na stenskih poslikavah, ob freski sv. Ludvika Toulouškega (foto: S. M.)

Ko je že kazalo, da so restavratorji ob sanaciji dodobra prečesali vse kotičke tega pomembnega sakralnega objekta, so jih presenetila nova odkritja na stenskih poslikavah. »Že pred pričetkom posegov smo izvedli več sondiranj sten, ki so nam razkrile, da obstajajo poslikave pod recentnimi beleži. Pomagali smo si tudi s starimi fotografijami na steklenih ploščah pred zadnjo večjo prenovo cerkve med letoma 1907 in 1911,« pove Krevljeva in doda, da so kljub temu naleteli na presenečenja. Tako so odkrili podobo škofa in upodobitev dveh donatorjev ob sv. Ludviku Toulouškem, ki so ga do sedaj verniki videli le do pasu, in našli grb s šlemom na zahodni fasadi, ki jim bo morda pomagal ugotoviti identiteto naročnika poslikave na fasadi. Večji izziv zanje so tudi večkratni nanosi beležev, ki zahtevajo dolgotrajno in izjemno natančno delo za odkrivanje poslikav pod njimi.

Ker so ti posegi dragi, so se prijavili na državni in občinski razpis za obnovo kulturne dediščine. Dela v notranjosti potekajo v sklopu dvoletnega programa, katerega poleg župnije Žužemberk sofinancira tudi Ministrstvo za kulturo. Dokončanje del na zahodnem pročelju je vezano na obnovo fasade in menjavo dotrajanega nadstreška, ki nudi najnujnejšo zaščito dragoceni poslikavi unikatne upodobitve dveh motivov v enem: Kristusa na Genezareškem jezeru in sv. Nikolaja, zavetnika cerkve, ki pomiri vihar. Občina Žužemberk bo priskočila na pomoč pri reševanju te izjemne dragocene poslikave.

Članek je bil objavljen v 39. številki Dolenjskega lista 30. septembra 2021

S. Mirtič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava