DL: Grad Mirna - Speča lepotica spet išče novega lastnika

16.11.2021 | 14:45

Notranjost mirnskega gradu (foto: R. N., arhiv DL)

Notranjost mirnskega gradu (foto: R. N., arhiv DL)

Mehičanka, ki je lani kupila grad na Mirni, ga že prodaja – Vizija, da bi v gradu uredili izobraževalni in zdravilski center, ni zaživela – Župan upa, da se bo našel kupec, ki bo imel vizijo razvoja gradu in bo nadgradil delo dr. Marka Marina – Grad ima velik turistični potencial – Osredotočajo se na tuje trge

Grad na Mirni, ki velja za enega lepših in redkih obnovljenih kulturnih spomenikov srednjeveške arhitekture na Slovenskem, je lani poleti dobil novega lastnika. Na pobudo nemškega umetnika, zvočnega terapevta in multiinštrumentalista Kailasha Kokopellija, ki je imel vizijo, da bi v gradu potekale izobraževalne, raziskovalne in druge dejavnosti na področju zdravljenja z zvokom, ga je kupila bogata Mehičanka Tatiana Rodriguez Anderson. A kot smo izvedeli, Speča lepotica znova išče novega lastnika.

Mirnski grad, ki se bohoti na vzpetini nad ribnikom, je na osnovah nekdanjega halštatskega gradišča, najverjetneje je nastal proti koncu 11. stoletja, v pisnih virih je prvič omenjen leta 1165. Med drugo svetovno vojno so ga požgali, po vojni večkrat minirali in skoraj povsem porušili. V precej slabem stanju, v ruševinah, ga je leta 1962 v 99-letno v uporabo dobil dr. Marko Marin, dolgoletni profesor za gledališko zgodovino na ljubljanski akademiji za radio, film in televizijo, doma iz Gabrovke. Obnovi tega gradu je posvetil pol stoletja svojega življenja, dela in ogromno denarja. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je po tako imenovanem Jazbinškovem zakonu postal tudi lastnik gradu, ki je kmalu dobil še eno ime – Speča lepotica.

Okoli dr. Marina se je zbrala skupina ljudi, predvsem domačinov, ki so gradu hoteli vdahniti življenje in ustanovili celo društvo Speča lepotica. Pravzaprav je vsa dolina skupaj z lastnikom dihala za dan, ko bi obnovljeni grad odprl svoja vrata. Najprej Občina Trebnje, nato pa Občina Mirna sta prek javnih razpisov namenjali denar za obnovo, zvrstilo se je precej dogodkov, na katerih so zbirali denar za obuditev Speče lepotice.

Ko je dr. Marin leta 2015 umrl, je Speča lepotica globoko zaspala, tudi istoimensko društvo je prenehalo delovati. Številni so mislili, da bo dr. Marin grad zapustil občini, a odločil se je drugače in lastnica je postala njegova polsestra Marija Kerševan, ki je lani skupaj z možem Sergejem ključe predala Kailashu Kokopelliju. Ta je po svetu iskal primeren prostor, kjer bi lahko vzpostavil izobraževalni in zdravilski center. Našel ga je na mirnskem gradu, nad katerim je bil očaran, s svojo vizijo pa je Kokopelli prepričal tudi Tatiano Rodriguez Anderson. »Vsi smo bili zadovoljni in veseli, da se je našel kupec, ki je imel vizijo in program, kako revitalizirati sam objekt, kako vzpostaviti tržno dejavnost, ki bo tudi zanimiva za ljudi. Skupaj z lastnico sta načrtovala tudi spominsko sobo dr. Marka Marina, poročno dvorano, v njem bi bilo mogoče prenočiti in spiti kavico, ta grad bi bil temelj razvoja turizma v naši regiji,« pripoveduje mirnski župan Dušan Skerbiš.

PRIŠLO DO RAZHAJANJ

A po njegovih besedah je med Kokopellijem in Rodriguez Andersonovo kasneje prišlo do razhajanj, vzrok za to gre iskati tudi v pandemiji koronavirusa, saj so bile občinske in tudi državne meje dolgo časa zaprte, zato grad ni zaživel tako, kot je bilo predvideno. »Vse to je pripeljalo do tega, da se je nova lastnica umaknila, kajti kot uspešna podjetnica ima tudi druge projekte in cilje. Prepričana je bila, da bo Kokopelli pripeljal kakšnega soinvestitorja k temu projektu, a žal ni bilo tako. Zato se je odločila grad prodati. Na srečo se zaveda, kakšen kapital je to in ne bo dopustila, da bo grad, dokler ne najde novega lastnika, propadal,« pove Skerbiš. Veseli ga, da so od lanskega poletja na gradu potekala nekatera obnovitvena dela.

Mnogi občani se sprašujejo, zakaj občina ne kupi gradu. Župan pojasnjuje, da bi bil to prevelik finančni zalogaj zanjo, obenem pa so pred vrati drugi pomembnejši projekti. »Poskrbeti moramo za nov vrtec, razširiti bomo morali tudi šolo, kar nekaj dela nas čaka na področju vodooskrbe, razmišljamo o novi čistilni napravi, veselimo se tudi gradnje mirnske obvoznice,« prihodnje investicije občine našteje Skerbiš, ki poudarja, da so sredstva lokalne skupnosti omejena, z njimi pa je treba gospodarno ravnati.

Župan upa, da se bo našel kupec, ki bo imel vizijo razvoja gradu, kot ga je imel pokojni dr. Marin. »Grad je bil popolnoma uničen, zdaj pa je zagotovo vreden ogleda. Marko Marin je bil entuziast, veliko svojega denarja je vložil v njegovo obnovo, da bi bil spomenik prihodnjim rodovom, ki bi tako lahko spoznali, kakšno je bilo grajsko življenje na našem koncu. Upam, da bo novi lastnik ohranil in še nadgradil njegovo delo.«

VELIK TURISTIČNI POTENCIAL

Grad na Mirni prodaja nepremičninska agencija Pikado Real Estate. Kot pove lastnica agencije Barabara Hočevar, jim prodaja takšne nepremičnine predstavlja izziv, zato so se tega lotili zelo resno in si vzeli čas za pripravo. »Tako smo raziskali vse možnosti in vključili tudi župana Občine Mirna, ki je pomagal pri iskanju pravih atributov, ki bi jih moral grad Mirna povezovati kot najbolj opazna točka, ki definira kraj in tudi del dolenjske regije.« Grad je naprodaj za 1.890.000 evrov, kar je precej več od prodajne cene lani, takrat je bila Speča lepotica naprodaj za 800.000 evrov. »Menimo, da je treba ceno postaviti dovolj visoko, da dejansko lahko ciljno skupino kupcev definiramo kot resne vlagatelje,« pojasnjuje Hočevarjeva in dodaja, da ima grad, ki se razprostira na okoli 2400 kvadratnih metrih površine, pripada pa mu še dobrih 5000 kvadratnih metrov zemljišča, velik turistični potencial.

Po njenih besedah bi se lahko preoblikoval v butični hotel z restavracijo, v grajskih dvoranah bi lahko potekali poroke, razstave, kulturni dogodki in drugo. »Idealno bi bilo najti kupca, ki bi razumel potencial gradu in bil pripravljen vložiti v grad, ne le kot svoje domovanje, ampak dejansko kot investicijo v turizem in tako prispevati samemu kraju nekaj dodane vrednosti. Le tako bo grad še vedno v ponos tudi prebivalcem,« poudarja Hočevarjeva. Na vprašanje, koliko je zanimanja za nakup, odgovarja, da so šele začeli aktivno prodajo, osredotočajo se predvsem na tuje trge.

Članek je bil objavljen v 37. številki Dolenjskega lista 16. septembra 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava