Carjeviča dosadila sadovnjak

14.11.2021 | 15:30

Carjeviča leta 2020 in 2021

Carjeviča leta 2020 in 2021

Carjeviča dosadila sadovnjak

Letošnje leto nas je jesen obdala s prečudovitimi barvami. Ne samo na poljih in travnikih, ampak predvsem v gozdovih barve listja počasi izginjajo, ker se rastline pripravljajo na zimsko mirovanje. Če nam vremenske in talne razmere na zemljišču dopuščajo, je ta čas tudi primeren za sajenje trajnih rastlin, med katere spada tudi sadno drevje.

Vsi si želimo, da posadimo kvalitetno olesenelo sadiko, ki bo preživela nizke zimske temperature in spomladi začela z rastjo. Še posebno pozornost moramo nameniti izbiri sorte in podlage, ki jo pogosto izberemo z namenom za kaj jo bomo uporabljali in glede na naš okus. Ravno pri sadnih podlagah, ki dajejo lastnost drevesu kako veliko bo v polni rasti, se z nepravilno izbiro naredijo najpogostejše napake. Korenine morajo biti zdrave in brez poškodb. S ciljem, da se nam korenine ne izsušijo ali pomrznejo je potrebno sadike do sajenja skladiščiti v vlažni zemlji ali mivki.

Carjeviča dosadila sadovnjak

V Času Praznika kozjanskega jabolka smo slavnostno podelili naziva Carjevič leta 2020 Jožetu Kozoletu iz Vetrnika in Carjeviču leta 2021 Francu Rupretu iz Kozjega. V teh dneh sta svojo strokovnost potrdila, ko sta v Podsredškem drevoredu posadila svoja drevesa. Posadila sta 22. in 23. sadno drevo. Pri sajenju sta narediti veliko sadilno jamo, ki bo služila drevesu, da se bo s koreninami lahko dobro razvijalo. Sadni sadiki sorte Carjevič vzgojeni na bujni podlagi sta privezala k opornemu kolu, ki bo skoraj desetletje služil kot opora pri vzgoji  visokodebelnega sadnega drevesa. Korenine sta zaščitila z mrežo proti voluharju, dodala kompost in hranila. Zelo je zaželeno, da uporabimo uležan hlevski gnoj in pri tem pazimo, da hlevski gnoj in korenine ne pridejo v stik, saj bi lahko prišlo do trajnih poškodb. Nadzemni del sadike sta ob kolu zaščitila z mrežami proti poškodbam divjadi. Tako posajena sadika ju bo nepoškodovana pričakala do pomladi, ko bosta opravila vzgojno rez drevesa.

Podsredški drevored jablan je nastal leta 2019 ob 20. Prazniku kozjanskega jabolka  na poti iz Podsrede proti Gradišču. Takrat smo simbolično zasadili 20 jablan.

Jablane je zasadilo 11 otrok iz trga Podsrede. Vsak otrok je torej boter eni od jablan s ciljem, da bodo skupaj s Kozjanski parkom skrbeli za njihovo rast in v jesenskem času obirali njihove plodove.

Svoje jablane pa so zasadili in se obvezali, da bodo zanje skrbeli tudi:

Carjeviča dosadila sadovnjak

Alojz Weingerl, župnik v Podsredi

Milenca Krajnc, županja občine Kozje

Franjo Debelak, župan občine Bistrica ob Sotli

Peter Misja, župan občine Podčetrtek

Martina Zupan, predsednica KS Podsreda

Olga Simončič, predsednica kulturnega društva Podsreda

Jernej Šulc, predsednik PGD Podsreda

Franc Lupšina, Carjevič leta 2019

Janez Bračun, Carjevič leta 2010

V letu 2020 smo zasadili 21. sadiko, ki pripada v letu 2020 rojenemu Leonu Konečniku iz Podsrede, in vse jablane označili s tablicami, na katerih so navedena imena botrov.

Kogar zanimajo sadike visokodebelnih sadnih dreves, vam sporočamo, da smo v ekološki drevesnici Kozjanskega parka tudi letos pridelali lepe kakovostne sadike tradicionalnih sort jabolk in hrušk, ki so primerne za travniške sadovnjake in ohišnice. Dodatne informacije dobite na sedežu JZ Kozjanskega parka v Podsredi, kontaktna oseba Adrijan Černelč - 03 8007100, 031 650 208, adrijan.cernelc@kp.gov.si  ali na spletni strani Kozjanskega parka.

Adrijan Černelč

Galerija

_zzzzzzasaditev (01)
_zzzzzzasaditev (02)
_zzzzzzasaditev (03)
_zzzzzzasaditev (04)
_zzzzzzasaditev (05)
_zzzzzzasaditev (06)
_zzzzzzasaditev (07)
_zzzzzzasaditev (08)
_zzzzzzasaditev (09)
_zzzzzzasaditev (10)
_zzzzzzasaditev (11)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava