DL: Naša naravna dediščina - Pod Ajdovsko jamo

13.11.2021 | 11:00

V vodnem rovu (foto: Mateja Kopina)

V vodnem rovu (foto: Mateja Kopina)

Ajdovska jama pri Nemški vasi nad Leskovcem pri Krškem je ena najbolj znanih slovenskih arheoloških lokalitet, hkrati pa tudi največje zatočišče netopirjev na Dolenjskem. Občina Krško se v sodelovanju z domačini že več desetletji trudi, da bi jo uredila za turistični obisk. S potekajočim projektom so bile obnovljene vhodne rešetke, urejena pot po jami in osvetlitev.

Gre za vsega dobrih 60 m dolgo jamo s prostorno vhodno dvorano, ki se odpira z dvema vhodoma. Prehod v nadaljevanje je zasul ogromen podor. Jamo je ustvaril potok, ki se je z zakrasevanjem preselil v nedostopno vodno etažo v globini, ob višjih vodostajih pa izvira pod jamo.

Presenetile so nas informacije domačinov, da si nekdaj v bruhalniku, ko še ni bil zametan, lahko zlezel do vode. Zavod Svibna je v sodelovanju z občino omogočil nekaj delovnih ur bagra in v začetku septembra je ekipna novomeških jamarjev poskusila srečo. Bager je iz bruhalnika odstranil okoli 5 m3 nasutja. Na globini dobra dva metra smo nadaljevali z ročnim odkopom. Ob špranji, iz katere je vel hladen jamski zrak, se je pod previsom odprl vhod. Zlezli smo v ozko razpoko in se po nekaj metrih priplazili do ponora potočka. Za njim se je na naše presenečenje nadaljeval vodni rov, do 2 m širok in do 1,5 m visok. V začetnem delu je obložen z nanosi ilovice, v končnem delu pa ga preplavlja vse globlji vodni tok. Na dolžini skoraj 60 m mestoma zasigan rov zalije sifon. Meritve so pokazale, da vodni rov poteka pod vhodno dvorano in dalje za podorom v nove dele jame, kjer se mogoče skriva slovenska Altamira s prazgodovinskimi jamskimi poslikavami. Počakajmo, kaj bo po potopu povedal jamski potapljač.

Članek je bil objavljen v 38. številki Dolenjskega lista 23. septembra 2021

Andrej Hudoklin, Zavod RS za varstvo narave

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava