Modra osvetlitev ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni

13.11.2021 | 10:00

Modra osvetlitev ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen velja za eno najbolj razširjenih bolezni sodobnega časa. V Sloveniji se z reševanjem problematike sladkornih bolnikov in ozaveščanje javnosti ukvarja Zveza Društev diabetikov Slovenije, ki med drugim ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni (14. november) širi tudi simbolno akcijo osvetljevanja javnih in kulturnih objektov z modro barvo. Akciji se je tudi letos pridružila Občina Ivančna Gorica.

Simbolni akciji »Obarvani v modro« se tudi letos pridružuje tudi Občina Ivančna Gorica, ki se zaveda problematike razširjenosti sladkornih bolnikov v lokalnem okolju. V ta namen bo od danes zvečer do ponedeljka v modro barvo osvetljena stavba Občine Ivančna Gorica na Sokolski ulici. Modra barva simbolizira barvo zastave Združenih narodov.

Po ocenah stroke je v Sloveniji okoli 200.000 sladkornih bolnikov, Zveza društev diabetikov Slovenije pa povezuje okoli 40 društev po vsej Sloveniji. Že nekaj let tudi v naši občini deluje Društvo diabetikov Ivančna Gorica, ki povezuje sladkorne bolnike in njihove svojce na območju naše občine in širše.

Tudi v ivanškem društvu se pridružujejo aktivnostim ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga letos praznujejo s poudarkom na 100-letnici inzulina. Pred stotimi leti se je namreč inzulin začel uporabljati v terapevtske namene, danes pa predstavlja pomembno sredstvo za uravnavanje sladkorja v krvi in je za mnoge sladkorne bolnike življenjskega pomena. Kljub napredku znanosti in medicine, pa še vedno ostaja globalni izziv kako zagotoviti dostop do inzulina za vse, ki ga potrebujejo.

Zapisal in fotografiral: Gašper Stopar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava