Peti inu obstati

11.6.2021 | 09:00

Igor Leonardi in Ana Vipotnik

Igor Leonardi in Ana Vipotnik

Rudi Bučar (foto Lana Kocjančič)

Rudi Bučar (foto Lana Kocjančič)

Peti inu obstati

26. junija bo Trubarjeva domačija v Rašici gostila že tretji festival Peti inu obstati.

Festival »take inu drugačne« akustike, kot ga je poimenoval idejni oče in soorganizator Peter Lovšin skrbi za poživitev kulturnega dogajanja »od Turjaka do Kolpe«, hkrati pa na svojstven način pomaga pri ohranjanju in spodbujanju avtorskega ustvarjanja v slovenskem jeziku, ki se na odrih ali pisano, marsikdaj prav nerodno zapostavlja ali površno uporablja. To bi vsekakor želel naš veliki reformator, ki mu je Trubarjeva domačija, kulturni spomenik izrednega pomena za Slovenijo, tudi posvečena.

Festival predstavlja uveljavljene in manj uveljavljene glasbene izvajalce ter skupine različnih žanrov, ki z akustičnimi nastopi predstavljajo svoja najboljša dela. Do sedaj so nastopili že Janez Bončina Benč, Peter Lovšin, Hellcats, Rihard Zadravec, Stojan Bavdek in številni drugi, letos pa bodo festival obiskali Rudi Bučar, Igor Leonardi z Ano Vipotnik (Fake Orchestra) ter predstavnik lokalne scene Primož Turk s Skrajneži.

Poslanstvo želi festival uresničiti še z različnimi dejavnostmi, ki presegajo klasično koncertno druženje. K sodelovanju so organizatorji tako pritegnili slovenske tekstopisce, umetnike in rokodelce, ki bodo na delavnicah iz prve roke delili svoje izkušnje in znanja.

V projektu, ki uživa podporo Akademije znanosti in umetnosti (SAZU) aktivno sodeluje cela občina Velike Lašče, ki želi ta osrednji del ribniško-kočevske doline postaviti na mesto, ki ji v slovenski kulturni zgodovini tudi pripada. Zato naj bi festival postal stalnica v slovenskem prostoru in tako na svojevrsten način nadaljeval tradicijo vseh velikanov slovenske kulture, ki so se rodili v teh krajih.

Saša Zagorc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava