DL: Ana Jelinič, modna oblikovalka - Prepuščeni lastni iznajdljivosti

16.1.2020 | 13:40

Ana Jelinič (osebni arhiv)

Ana Jelinič (osebni arhiv)

Ena njenih kreacij kolekcije Amelia, s katero se je predstavila na nedavnem tednu mode v Ljubljani. (Foto: Jure Makovec, LJFW)

Ena njenih kreacij kolekcije Amelia, s katero se je predstavila na nedavnem tednu mode v Ljubljani. (Foto: Jure Makovec, LJFW)

Novomeška modna oblikovalka Ana Jelinič s kolekcijo Amelia za jesen in zimo na ljubljanskem tednu mode – Modni oblikovalci v Sloveniji se morajo znajti sami, klasičnih rednih služb ni – Najboljša reklama je zadovoljna stranka – Jeliničeva z novim studiem v Novem mestu

Uveljavljena novomeška modna oblikovalka Ana Jelinič se je tudi letos predstavila na nedavnem ljubljanskem tednu mode Ljubljana Fashion Week, tokrat s kolekcijo Amelia, ustvarjeno za letošnjo jesen in zimo. Kot pravi, je omenjeni teden mode, ki je dvakrat na leto, za slovenske modne oblikovalce lepa priložnost, da se pokažejo tudi širši javnosti, saj so praktično vsa njihova oblačila unikatna, butična.

Po propadu velikih slovenskih tekstilnih podjetij, nekaj jih je bilo tudi na našem koncu države, klasičnih rednih služb zanje praktično ni in so, kot je dejala, prepuščeni svoji lastni iznajdljivosti na zahtevnem trgu mode. »Modni oblikovalci smo manjša skupina, enim oblikovanje predstavlja neko dopolnilno dejavnost, drugi se mu popolnoma posvečamo. Da pa lahko tudi preživimo, se z modo navadno ukvarjamo v širšem pomenu besede, tako se poleg tega, da oblikujemo oblačila, posvečamo tudi najrazličnejšim modnim dodatkom, prirejamo delavnice in podobno,« pravi Jeliničeva, ki uživa veliko priljubljenost med ljubiteljicami elegantnih dizajnerskih oblačil. Tako tudi sama enkrat ali dvakrat letno pripravi svojo kolekcijo, ki jo prodaja v svojem studiu in jo predstavi tudi na ljubljanskem tednu mode, leta 2008 je še pod okriljem ljubljanske naravoslovno-tehniške fakultete na prvem tednu mode zmagala v kategoriji kolekcije mladih oblikovalcev. Za svoje delo je prejela številne nagrade doma in v tujini.

Izhodišče in navdih njene zadnje kolekcije za jesen in zimo je bila Amelia – ženska, ki je prva sama preletela Atlantski ocean. »Kolekcija je pripoved o želji po letenju visoko, čim višje. O želji ženske, da bi bila svobodna, samozavestna, zadovoljna in uspešna v današnjem času,« pove in doda, da poudarek pri svojih kolekcijah daje detajlom, ki ustvarijo oblačila drugačna. Oblikuje z mislijo, da z detajli lahko človek ustvarja samega sebe drugačnega od preostalih, sicer pa jo pri kreiranju že od samih začetkov vodi misel, da bo oblačilo, čeprav je drzno, funkcionalno, prodajno in ne nazadnje, da se bo lahko nosilo vsak dan.

Dodala je, da se po videnem na tednu mode ni bati, da bi ostali brez modnih oblikovalcev, saj prihajajo novi in mlajši z zanimivimi idejami, zadnje čase predvsem v trendu trajnostne mode.

NAKIT, DELAVNICE, UNIFORME …

Za sprostitev in v veselje oblikuje tudi nakit, organizira različne delavnice za odrasle in med poletnimi počitnicami modne delavnice za otroke, imela je že nekaj projektnih naročil, med drugim je oblikovala oblačila za novomeška pevska zbora in delavske »uniforme« za gostince, največji izziv pa ji seveda predstavljajo unikatna oblačila za posameznike. »Tu pri nas velja, da je najboljša reklama zadovoljna stranka, ki te priporoči drugim. Skozi leta modni oblikovalci pridobimo stalne stranke, zanje lažje delaš, spoznaš njihov okus, one pa vedo, kakšen je tvoj slog,« je dejala Ana Jelinič. Seveda so takšna unikatna oblačila, ki so ročno sešita, dražja, a jih zato, meni, dlje časa nosimo, tudi po več sezon, in zanje ne nazadnje bolj skrbimo. »Cena je odvisna je od stranke in njenih želja, kako zahtevno je oblačilo, kakšen je material …« Tkanine skrbno izbira, večinoma jih osebno kupi v Sloveniji in Italiji, po svetovnem spletu ne naroča, saj jih mora začutiti pod prsti.

Oktobra letos je minulo pet let, odkar je odprla svoj Studio Ana na Glavnem trgu, ravno zdaj pa ga seli na novo lokacijo na Linhartovo ulico pri tržnici.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 7. novembra 2019

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava