Razstava Romana Blatnika v Radogostu

16.1.2020 | 10:20

Razstava Romana Blatnika v Radogostu
Razstava Romana Blatnika v Radogostu
Razstava Romana Blatnika v Radogostu

Krški likovnik Roman Blatnik je po vrsti 108. gost v oknu Radogost sevniškega umetnika in organizatorja razstav Rudija Stoparja, na gradu Sevnica. Blatnikova slikarska in kiparska dela so na ogled v prostorih Stare galerije od 8. januarja.

Rudi Stopar je o njem povedal:

V letu, ki ga beleži dvojna dvajsetica, v pojavnosti edinokratna in neponovljiva, vstopamo v Okno Radogost in Staro galerijo z deli gosta - slikarja, kiparja in športnika Romana Blatnika iz Krškega.

Januarska razstava - slikarsko kiparski miks, je prenos del iz njegove samostojne razstave poleti v Krškem in dopolnjena z novonastalimi slikami in skulpturami. Tinka Vukič ga je takrat predstavila:" Blatnik je bolj znan kot rekreativno - tekmovalni športnik, po duši pa umetnik in velik ljubitelj vsega lepega. S slikarstvom in kiparstvom se aktivneje ukvarja zadnjih osem let, najprej v okviru likovnih tečajev na Ljudski univerzi Krško, nato v društvu likovnikov Krško OKO, kjer je bil nekaj časa tudi predsednik. Doslej je sodeloval na več kot petintrideset skupinskih razstavah, že dvakrat pa je prejel zlato priznanje na državni tematski razstavi v organizaciji JSKD".

Razstavljena dela so plod zavzetega ustvarjanja in nekajletne vneme in navdiha. Z velikim in močnim korakom je vstopil v likovno ustvarjalnost s "pravo športno disciplino" in jo s pridom prenesel v ustvarjalnost lepega - umetnost. Blatnikovo likovno delo je nekaj nadvse imenitnega. V kratkem obdobju je ustvaril in pred nas postavil spodbudna likovna dela, ki so buren odziv njegovega duha. V grozdu široke privrženosti ustvarjalni likovni vnemi in izraznosti, obira svoje raznovrstne jagode in jih daruje v slast svoji okolici in sebi. S svojo dušo in odprto človečnostjo lovi lepote, ki ji požira čas in jih polaga v skrinjo identitetne dediščine.

Sam pravi:"Dela so plod idilike in romantike pokrajine, s svojo realno podobo, pa tudi abstrakcijo, kjer puščam prosto pot svojega duha ob zrtju v pokrajino v sebi".

V delih Romana Blatnika najdemo skoraj vse elemente sodobnega slikarstva: ozračje, napetost in občutek za drobne detajle. Je svoboden slikar, odprtega duha in se ne stiska v predalčke in opredelitve. Vgradi pa v nekatera dela izvrsten pendant.

Blatnikove slike in skulpture dihajo v ritmu življenja in kažejo "mehko človeško smer".

Pomembnost njegove likovne izraznosti je, da govori tudi o stvareh, ki niso splošna običajnost. Vse izraža na poetičen način in takega približa ljudem kot svoje stališče do karkolizma in všečkosti. Močno je opazna zavedanost, da ljubezen poganja umetnost in ves njegov svet. Še močneje se zaveda, da je ljubezen večna sila na svetu, ki nima svoje formule.

Roman Blatnik hodi po svetu odprt, čuječ in občutljiv. To ga sili, da odpre dušo in srce ter ustvari svoj likovni kalejdoskop. Zna ubesediti stvari, ki jih uzre in ustvari v širokem razponu likovne prezence, nagovori človeka in mu da misliti.

S tem je veličastno obdarjen.

Glasbene užitke v grajski kapeli je številnim obiskovalcem podarila Glasbena šola Sevnica

K. B.
vir: nagovor R.Stoparja
foto: M. Š., K. B., R. B.

Galerija

_zzzzzblatnik (01)
_zzzzzblatnik (02)
_zzzzzblatnik (03)
_zzzzzblatnik (04)
_zzzzzblatnik (05)
_zzzzzblatnik (06)
_zzzzzblatnik (07)
_zzzzzblatnik (08)
_zzzzzblatnik (09)
_zzzzzblatnik (10)
_zzzzzblatnik (11)
_zzzzzblatnik (12)
_zzzzzblatnik (13)
_zzzzzblatnik (14)
_zzzzzblatnik (15)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava