Carjevič leta 2019 – najskrbnejši lastnik travniškega sadovnjaka je Franc Lupšina

12.10.2019 | 11:40

Carjevič leta 2019 – najskrbnejši lastnik travniškega sadovnjaka je Franc Lupšina
Carjevič leta 2019 – najskrbnejši lastnik travniškega sadovnjaka je Franc Lupšina
Carjevič leta 2019 – najskrbnejši lastnik travniškega sadovnjaka je Franc Lupšina
Carjevič leta 2019 – najskrbnejši lastnik travniškega sadovnjaka je Franc Lupšina

V sklopu številnih aktivnosti, ki jih izvajamo v travniških sadovnjakih na območju Kozjanskega parka, je tudi podelitev naziva Carjevič - najskrbnejšemu lastniku travniškega sadovnjaka za tekoče leto. Podelitev naziva Carjevič leta v sklopu Praznika kozjanskega jabolka podeljujemo že 11. leto.

V letu 2019 smo ocenjevali 19 lastnikov travniških sadovnjakov na območju Kozjanskega regijskega parka. Največje število točk je zbral sadjar Franc Lupšina iz Hrastja ob Bistrici, ki si je tako prislužil naziv Carjevič leta 2019. Naziv mu bodo podelili v sklopu današnjega programa v Podsredi.

Franc z družino kmetuje na kmetiji, ki je velika 15 hektarjev in usmerjena v sadjarsko, vinogradniško in živinorejsko pridelavo. Po domače pri Požegovih, kmetujejo že več generacij. Gre za tradicionalno kmetijo na Kozjanskem, kjer sadovnjak in sadna drevesa v veliki meri obkrožajo kmetijo, posajeni pa so tudi v Gurce in na Ujčekovem bregu. Na kmetiji rastejo številna mogočnejša sadna drevesa, med katerimi prevladujejo hruške, ki nam govorijo, da je ekstenzivna pridelava sadja na kmetiji že tradicija. Pred pol stoletja je predstavljala glavni vir dohodka na kmetiji. Številna sadna drevesa so na kmetiji posadili po drugi svetovni vojni, vendar so jih zaradi propadanja nadomeščali s sajenjem novih. Nazadnje v letošnjem letu, kjer so na lokaciji, kjer je bil posajen vinograd posadili nov travniški sadovnjak.

Tudi ob poti na kmetijo in v njeni okolici so številna sadna drevesa, ki skupaj z razgibanim reliefom predstavljajo mozaik tradicionalne kozjanske krajine.

Franc Lupšina je v naravo, sadna drevesa in sadje zaljubljen že iz otroštva. Ljubezen sta mu vzbudila stari oče in oče, katerima je pogostokrat pomagal pri sadjarskih opravilih. Tako med drugim na kmetiji rastejo sadna drevesa, ki si jih je sam vzgojil. Aktivno se je vključil tudi v izvajanje aktivnosti projekta Oživljanje travniških sadovnjakov v Kozjanskem parku. S svojim delom in načinom kmetovanja prispeva k ohranjanju narave, biotsko raznovrstnost in okolja. Je gospodar, ki zna s posebnim čutom opazovati naravo in vse okoli nje. V dokaz so mu številne najdbe, med njimi okamnine in fosili, ki jih je odkril v naravi.

Pri ocenjevanju za naziv Carjeviča, je imel veliko vlogo tudi starejši travniški sadovnjak okoli domačije, ki je vrstno zelo pester in so v njem prisotne številne tradicionalne sorte. Številna sadna drevesa z dupli in gnezdilnicami imajo pomembno lego v prostoru in pomagajo vklopiti objekte kmetije v krajino.

Ekološke niše v okolici in sadovnjaku, ki so naravi prijazno obdelane, dajejo možnost življenja številnim organizmom.

Podelitev naziva Carjevič leta 2019 - Francu Lupšina je priznanje, ki ga podeljujemo za skrbno delo, trud in tudi vzpodbudo za nadaljnje vzdrževanje visokodebelnih sadnih dreves na kmetiji.

Pripravil: Adrijan Černelč

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava