DL: Naša kulturna dediščina - Polhova tovarna na Rozmanovi

15.8.2019 | 13:40

Nekdanja Povhova tovarna na Rozmanovi ulici 38 (danes ZPIZ in Abanka) (Foto: Igor Vidmar)

Nekdanja Povhova tovarna na Rozmanovi ulici 38 (danes ZPIZ in Abanka) (Foto: Igor Vidmar)

V 30. letih 20. stoletja je Novo mesto krepilo pomembno vlogo upravnega središča regije. Tu so bili sodišče, bolnišnice, gimnazija in nova meščanska šola. Obrti so začele preraščati v industrijo, med njimi sta se razvili tudi dve tekstilni tovarni, Povh in Medic. Pozneje je iz prve izšlo podjetje Novoteks in iz druge tovarna Labod.

Tovarno je med letoma 1930 in 1931 zasnovala in zagradila Ljubljanska gradbena družba, zanjo Ivan Bricelj. Proizvodnja je bila tehnično najmodernejša – v tovarni je obratoval en plinski in šest elektromotorjev. Leta 1936 so proti dvorišču dozidali še eno dvorano, namenjeno dvojnemu česalnemu stroju, konec 50. let je bila stavba za eno nadstropje nadzidana.

Gre za industrijsko stavbo, ki je bila za Novo mesto arhitekturno ambiciozno in sodobno zasnovana v maniri šole Bauhaus in je sledila principom modernistične gradnje po načelu »oblika sledi funkciji«. Ta omogoča vstop svetlobe skozi velike zastekljene površine, uporabljen je bil motiv vogalnih oken, arhitektura je izčiščena in je izrazito sledila uporabi objekta. Stavba je dvoranska, ima prosti tloris s posameznimi stebri in prekladami, veliki razponi so premoščeni z armiranobetonsko rebrasto ploščo, krita je bila z ravno streho oz. v blagem naklonu, s svetlobnikom, ki je zagotavljal enakomerno osvetlitev za delo v šivalnici v prvem nadstropju. Pritličje je bilo v celoti namenjeno proizvodnemu obratu, medtem ko je bil vogalni del, namenjen stanovanju tovarnarjeve družine, usmerjen proti zelenim površinam na Marofu in proti staremu pokopališču. Stavba je delno podkletena in je že imela centralno kurjavo.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 30. maja 2019

Marija Ana Kranjc, ZVKDS Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava