DL: Albin Smola bo ostal v muzeju

20.4.2019 | 12:30

Sestri Marjeta Smole in Vesna Smole Grobovšek ob odprtju razstave ob Vavpotičevih portretih Dragotina Ketteja, Angele Smola in Albina Smole (Foto: B. Pucelj)

Sestri Marjeta Smole in Vesna Smole Grobovšek ob odprtju razstave ob Vavpotičevih portretih Dragotina Ketteja, Angele Smola in Albina Smole (Foto: B. Pucelj)

Vnukinja Dolenjskemu muzeju podarila Vavpotičev portret svojega dedka Albina Smole – Deseti portret rodbine lastnikov grmskega gradu

V Dolenjskem muzeju oziroma natančneje v Jakčevem domu se bo konec tega tedna zaprla razstava Ivan Vavpotič, velikan portreta, med njo pa so v muzeju izvedeli, da bodo morali od štirih razstavljenih slik iz zasebnih zbirk lastnikom vrniti le tri, četrta, portret Albina Smole, brata Angele Smola, velike ljubezni Dragotina Ketteja, bo namreč ostal muzeju. Tako se je odločila Vesna Smole Grobovšek, vnukinja Albina Smole.

Avtorica razstave, kustosinja Dolenjskega muzeja Katarina Dajčman, pravi, da je bila lastnica slike navdušena nad razstavo, tako da se je odločila svojo sliko podariti muzeju, kjer bo zanjo vsekakor najbolje poskrbljeno. »Zdaj imamo v muzeju že deset portretov članov rodbine Smola, nekdanjih lastnikov gradu Grm.«

Dolenjski muzej ima z zadnjo donacijo v svoji zbirki že trinajst del Ivana Vavpotiča, obetajo pa se mu še tri njegove slike, ki jih je muzeju namenila lastnica po svoji smrti.

Ivan Vavpotič je eden pomembnejših slovenskih slikarjev, znan predvsem po svojih portretih, na katerih so se znašli številni slovenski in jugoslovanski pomembneži, tudi kronane glave, prav tako več Novomeščanov. Čeprav se je leta 1877 rodil v Kamniku, ga upravičeno lahko štejemo za novomeškega slikarja, saj je v Novem mestu, kamor se je njegova družina preselila, ko so očeta, zdravnika, premestili leta 1889, preživel mladost, obiskoval gimnazijo in tudi maturiral.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 31. januarja 2019

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava