DL: Knjižni prvenec gimnazijske - Up v srebrnih očeh

15.12.2018 | 13:40

Prireditev ob predstavitvi knjige je popestrilo petje Elarinih prijateljic, ki se jim je pridružila tudi sama, ter igranje na gong ZEN mojstra Dušana Osojnika.

Prireditev ob predstavitvi knjige je popestrilo petje Elarinih prijateljic, ki se jim je pridružila tudi sama, ter igranje na gong ZEN mojstra Dušana Osojnika.

Elara Udvanc

Elara Udvanc

17-letna gimnazijka Elara Udvanc iz Šentjerneja je v samozaložbi izdala roman Up v srebrnih očeh – Še bo pisala

V Kulturnem centru Primoža Trubarja so konec tedna predstavili knjižni prvenec 17-letne domačinke Elare Udvanc z naslovom Up v srebrnih očeh. Roman je izšel v samozaložbi. Pogovorni večer z avtorico, dijakinjo 4. letnika Biotehniške gimnazije iz Novega mesta, je vodila Jasmina Spahalić, mag. slovenistike, ki je v knjigi zapisala tudi spremno besedo. Drugo recenzijo je prispevala ddr. Mira Delavec Touhami.

Up v srebrnih očeh je Elara Udvanc začela pisati v 2. letniku gimnazije, ko pravi, da se je zavestno odločila za roman. Sicer je s pisanjem že poskušala v osnovnošolskih klopeh, a takrat še ni imela poguma, da bi komu pokazala svoja besedila.

Kot pravi ddr. Mira Delavec Touhami, v Elarinem prvencu ne gre za klasičen mladinski ljubezenski roman, »ampak roman, ki nas v čutenju in dimenzijah dojemanja ljubezni popelje v preteklost, sodobnost in v prihodnost ter vzporedno v fantazijski svet mladega posameznika.« Avtorica se išče in prepušča v leporečni tok besed.

Sicer skuša z glavno junakinjo, 17-letno Kalipso (to je Elarin psevdonim pri pisanju), bralcu zastavljati številna vprašanja: o samem sebi, odnosih z bližnjimi, o svetu, polnem negotovosti in strahov. Opozarja na probleme mladih. Kot je povedala Elara, je njeno sporočilo preprosto: človek mora imeti najprej rad samega sebe, v življenju pa niso bistvene materialne dobrine, ampak duhovne vrednote, kot so: ljubezen, svoboda, prijateljstvo. Želi si, da bi bilo življenje na našem planetu prijazno.

Jasmina Spahalič je Elarino pisanje, ki je preplet z duhovnostjo in kaže njeno ljubezen do narave, označila kot zgodbo o odraščanju in razmišljanju mladega človeka; poudarila je zlasti njeno bogato izrazje. Očitno se vidi, da Elara že od majhnih nog zelo rada bere. Kot pravi mlada avtorica, bo s pisanjem nadaljevala, za spodbudo in podporo pa se je zahvalila vsem: od staršev do prijateljev.

Članek je bil objavljen v 40. številki Dolenjskega lista 4. oktobra 2018

Besedilo in fotografiji: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava