DL: Lisca za ljudi in za čebele

16.10.2018 | 11:15

Jadralnemu padalstvu na Lisci so udeleženci letošnjega raziskovalnega tabora napovedali svetlo prihodnost. (Foto: M. L.)

Jadralnemu padalstvu na Lisci so udeleženci letošnjega raziskovalnega tabora napovedali svetlo prihodnost. (Foto: M. L.)

Zaključek Raziskovalnega tabora Lisca 2018 v novi učilnici v prenovljenih spodnjih prostorih Tončkovega doma (Foto: T. Ž.)

Zaključek Raziskovalnega tabora Lisca 2018 v novi učilnici v prenovljenih spodnjih prostorih Tončkovega doma (Foto: T. Ž.)

Z raziskovalnim taborom iskali dodatne možnosti, da bi Lisco okrepili kot učno središče v naravi in jo še bolj odprli za obiskovalce – Projekt za trajnostni razvoj podprl evropski sklad – Čebelnjak in znanje za dober med

Lisco kot priljubljeni cilj številnih lokalnih in drugih pohodnikov in preostalih obiskovalcev so v tem mesecu vzeli pod drobnogled udeleženci Raziskovalnega tabora Lisca 2018, ki sta ga organizirala Center šolskih in obšolskih dejavnosti in občina Sevnica.

Osrednje teme tabora – urejanje prostora, ekološko kmetijstvo, varstvo okolja in trajnostni razvoj, šport in naravoslovje ter turizem in dediščina – so dijaki in študentje pod vodstvom vodje tabora Andreje Tomažin iz Centra šolskih in obšolskih dejavnosti obravnavali na terenu in ob pomoči predavanj priznanih predavateljev s slovenskih fakultet. Cilj tabora je bil, kot so ga opredelili organizatorji, vzpostavitev učnega okolja za mlade na Lisci, kar pomeni, da naj bi Lisca gostila raziskovalne tabore in podobne strokovno naravnane večdnevne obiske tudi v prihodnje.

Učno središče na Lisci bi po mnenju tokratnih raziskovalcev lahko uredili tako, da bi bilo v gradbenem smislu in z rabo naravnih virov kar najbolj prijazno okolju. Obstoječe objekte in opremo v njih naj bi zato prenovili v energetsko varčne, so po besedah vodje tabora predlagali udeleženci. Lisca naj bo še naprej prostor za šport in rekreacijo, menijo udeleženci, ki so dodali nekaj precej izvirnih predlogov za vstop v jadralno padalstvo in med drugim predlagali nekatere nove učne poti kot oblike spoznavanja narave na kraju samem.

Raziskovalni tabor so predstavili že nekoliko v duhu predlogov s tega istega tabora, in sicer so za to sklepno dejanje izbrali novo učilnico Lisca, ki so jo pridobili z obnovo spodnjih prostorov Tončkovega doma. S prerezom traku so prenovljene spodnje prostore doma uradno odprli župan Srečko Ocvirk, najemnik Tončkovega doma Franc Krašovec, vodja tabora Andreja Tomažin in direktor Komunale Sevnica Mitja Udovč. Na stenah sodobne učilnice so razstavili fotografije o Lisci in košnji na Lisci. Razstavo sta pripravila sevniška fotografa Vinko Šeško in Ljubo Motore iz Planinskega društva Lisca Sevnica.

Načrtno podrobnejše raziskovanje, kakršno predstavlja tudi omenjeni raziskovalni tabor Lisca, lahko pomaga pri pridobivanju projektnega denarja na javnih razpisih. Na takem razpisu je poiskala denar občina Sevnica s partnerji s projektom Trajnostni razvoj Lisce za zdravo Posavje. Za projekt v vrednosti nekaj več kot 151.000 evrov so partnerji prejeli dobrih 114.000 evrov iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. V sklopu projekta bodo med drugim obstoječe poti povezali v učno Jurkovo pešpot, uredili zunanje površine na Lisci in kupili učno opremo. Postavili bodo čebelnjak oziroma hotel za žuželke ter pridelavo kakovostnega medu, kar pomeni tudi podporo znanju o čebelarstvu tako v pridelavi kot končnem ocenjevanju medu.

Vodilni partner projekta je občina Sevnica, s katero sodelujejo Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Komunala Sevnica, Čebelarsko društvo Sevnica, občina Bistrica ob Sotli ter osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, Bistrica ob Sotli, Tržišče, Krmelj in Marjana Nemca Radeče.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 26. julija 2018

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava