DL: Zakaj je del poti brez asfalta?

17.4.2018 | 14:45

Nikola Magovac na približno 10-metrskem odseku poti, ki ni asfaltirana. (Foto: M. B.-J.)

Nikola Magovac na približno 10-metrskem odseku poti, ki ni asfaltirana. (Foto: M. B.-J.)

Tako se sprašuje Nikola Magovac iz metliškega naselja v Bočki – Neasfaltirane je ostalo približno 20 m2 občinske ceste ob koncu Ulice pod kostanji, ki bi jo bil Magovac pripravljen asfaltirati na svoje stroške – Pojasnilo župana

Nikola Magovac je opozoril na problem v stanovanjskem naselju Bočka na obrobju Metlike. Ko se namreč v Ulici pod kostanji pri hišni številki 19 konča parcela njegovega soseda, se konča tudi asfalt na občinski cesti. A neasfaltiran je ostal le odsek, dolg približno 10 metrov in širok 2,5 metra. Naprej se nadaljuje njegova cesta, ki jo je sam asfaltiral.

»Ko sem vprašal, zakaj niso asfaltirali še tega odseka občinske ceste, so mi odgovorili, da ni denarja za dodatna dela. Meni se asfaltiranje do konca ceste ne zdi dodatno delo. Poleg tega se mi zdi čudno, da so nekoliko nižje prav na tej cesti naredili meter debelo peščeno podlago pod asfaltom, čeprav vem, da bi bilo za promet, ki poteka po njej, dovolj 30 centimetrov. To je bil precejšen dodaten strošek. Dolga leta sem delal v gradbeništvu in se na te zadeve dobro spoznam. Pripravljen bi bil tudi sam asfaltirati teh dobrih 20 m2 občinske ceste, a bi mi morda očitali motenje posesti,« pravi Magovac, ki je sicer omenjeni odsek občinske ceste že nasul s peskom in utrdil. Zatrdil je, da bi bil potreben le asfalt.

Prav tako je ostal neasfaltiran delček občinske ceste, ki seka njegovo parcelo. Ko pa je želel, da bi tudi v bližini dveh Magovčevih stanovanjskih hiš postavili svetilko javne razsvetljave in je za to na svoji zemlji že zakopal jašek, mu niso ugodili. »Zakaj ne bi bila javna razsvetljava tudi pri nas, če je že po vsem naselju?« se sprašuje Nikola Magovac, ki je prepričan, da bi metliška občina morala imeti zaposlenega gradbenika, bodisi na občinski upravi ali na Komunali. »Menim, da bi bilo tudi županu veliko lažje pri delu, če bi imel strokovnjaka za gradbeništvo,« je prepričan Magovac.

Metliški župan Darko Zevnik je na naše vprašanje odgovoril, da so v Ulici pod kostanji lani zaključili ureditev ceste, pločnikov in javne razsvetljave. »Cesta je zaključena na robu ozemlja, ki je vključeno v občinski podrobni prostorski načrt, naprej pa poteka javna pot, ki preseka Magovčeva zemljišča. Ta pot do nedavnega ni bila prevozna, saj je v najožjem delu, pri hiši Magovčevih, široka le 1,6 metra. Na omenjeni javni poti je bila že narejena parcelacija, saj je Nikola Magovac že večkrat izrazil željo po odkupu, do katerega pa ni prišlo, ker je pogoj vpis služnosti za lastnike parcel na eni in drugi strani,« je pojasnil Zevnik.

Župan je še odgovoril, da je Magovac takrat, ko so še gradili Ulico pod kostanji, predlagal asfaltiranje dela poti, ki je ostal makadamski. »Vendar v tem primeru lahko govorimo samo o poti, ki jo lahko uporablja izključno on kot dovozno pot, zato se lahko pojavi dvom o javnem interesu in upravičenosti vlaganja v cesto, ki jo želi gospod Magovac odkupiti. Enako velja tudi za javno razsvetljavo. Sicer pa imajo Magovčevi urejen dostop do svojih zemljišč s priključkom na regionalno cesto Metlika–Novo mesto. Z gospodom Magovcem je bilo dogovorjeno, da zaprosi za soglasje in asfaltira pot na svoje stroške, vendar vloge na občino nismo prejeli. Po meni dostopnih informacijah ni prišlo do izvedbe del, ker naj bi tisti, ki naj bi asfaltiral, zahteval dodatno utrditev podlage,« je še odgovoril župan.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 25. januarja 2018

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

17.4.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni fana 

butale se vvidi da je sd na oblasti v Metliki

17.4.2018Oceni ničnovega 

To ga nalošč okrog prenašajo ne penesejo da je žumberčan tako sposben in finančno močan. Takih dobričin kot on dolgo več ne bo na svetu pol bo šele vse začelo propadat, društva, prosotri.....

18.4.2018Oceni joc 

Pejt k njemu delat pa boš okusil dobričino

18.4.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni pomlad 

No ja, delodajalci ne morejo igrati na karto dobrosrčnosti. Trg dela je prost in kdor misli, da si zasluži več, mora poiskati zase bolj primernega delodajalca. Najhujše je grajat in si misliti kako je slabo, pa še vedno vztrajati.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava