Hrana sodi na krožnik, ne v smeti

16.4.2018 | 11:00

Na Osnovni šoli Bizeljsko je šolska malica samopostrežna (Foto Komunala Brežice)

Na Osnovni šoli Bizeljsko je šolska malica samopostrežna (Foto Komunala Brežice)

Hrana sodi na krožnik, ne v smeti

Vsak prebivalec Slovenije letno zavrže 73 kilogramov hrane. Na letni ravni to pomeni 151.000 ton zavržene hrane, od tega je užitne kar za 55.000 ton. Prebivalec Slovenije je v enem letu po teh podatkih zavrgel povprečno 27 kg še užitne hrane, kar znaša med 150 in 250 evrov vrednosti. Tako zavržemo tudi okoli 10 odstotkov energije. Če ne bi zavrgli nič hrane, ne bi potrebovali 6. bloka TEŠ. Ste se sedaj že zamislili? Če se niste, bi se morali. Vsak lahko in bi moral prispevati k zmanjšanju količine zavržene hrane.

Javno podjetje Komunala Brežice se vseskozi zavzema za ohranjanje okolja in čiste narave. Zavedajo se, da je eden izmed glavnih izzivov prihodnosti problematika zavržene hrane. Zato so pripravili projekt Hrana sodi na krožnik, ne v smeti, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Cilj projekta je zmanjšati in preprečiti nastajanje zavržene in odpadne hrane v občini Brežice, tako v gospodinjstvih kot tudi v vzgojno-izobraževalnih institucijah in gostinskih obratih, ter iskanje dobrih praks. Prav javne ustanove so tiste, ki so lahko zgled drugim organizacijam, če se z zavrženo hrano spoprimejo na vseh ravneh.

Projekt Hrana sodi na krožnik, ne v smeti je del širšega projekta Zeleno Posavje - za naravo in zdravje. V sklopu tega širšega projekta so začeli z eno od aktivnosti, in sicer v OŠ Bizeljsko, kjer so izvedli posnetek stanja glede odpadne hrane. V prihodnjih tednih bodo obiskali tudi ostale osnovne šole in vrtce v Brežicah in Radečah, ostali partnerji v projektu pa še po drugih občinah v Posavju. Na podlagi zbranih podatkov bodo v posavski regiji pripravili analizo stanja, poiskali dobre prakse in pripravili predloge za zmanjšanje odpadne hrane v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Komunala Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava