VIDEO: Brulčev mlin ponovno zavrtel svoje mlinsko kolo

9.4.2018 | 14:10

VIDEO: Brulčev mlin ponovno zavrtel svoje mlinsko kolo
VIDEO: Brulčev mlin ponovno zavrtel svoje mlinsko kolo

Ob prazniku MO Novo mesto smo člani turističnega društva Stopiče v soboto, 7. aprila, organizirali pohod od Stopič do Brulčevega mlina. Lastnika Janez in Damjan Brul sta po dolgoletnem premoru ponovno zavrtela mlinsko kolo in mlela žito. Ob tej priložnosti sta dejala, da se za pomoč in sodelovanje toplo zahvaljujeta Zavodu za varovanje kulturne dediščine in gospodu Dušanu Štepcu, MO Novo mesto in Turističnemu društvu Stopiče. Poudarila sta tudi odlično sodelovanje in povezovanje z OŠ Stopiče, kjer so učenci pod vodstvom mentorja Mitje Grosa naredili raziskovalno nalogo o mlinu. Izdelali so tudi predlog celostne grafične podobe in programe za vključevanje mlina v turistično ponudbo kraja.

Po ogledu mlina so vsem pohodnikom postregli z odlično polento z ocvirki ali kislim mlekom. Ob prijetnem druženju so obiskovalci izrazili navdušenje in pohvalo lastnikoma, za njuno vztrajno delo in skrb za mlin, ki je bil prvič omenjen že leta 1777.

V Podgorju je še pred pol stoletja delovalo kar 32 mlinov, danes pa praktično nobeden več. Zato je trud Janeza Brulca, ki z bratom Damjanom že deset let obnavlja družinski mlin v Hrušici, še toliko bolj pohvale vreden in pomemben za ohranjanje tovrstne tehniške dediščine na Slovenskem.

Nekoč številni mlini so danes le še ruševine ali nemi spomeniki ob naših potokih in rekah, zato je ponovni začetek obratovanja Brulčevega mlina zelo pomemben dogodek in člani TD Stopiče smo ponosni, da smo lahko pri tem dogodku pomagali in sodelovali.

M. T. A.

Galerija

mlin (1)
mlin (2)
mlin (3)
mlin (4)
mlin (5)
mlin (6)
mlin (7)
mlin (8)
mlin (9)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

11.4.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni OBČAN 

Čestitke vsem, ki so zadevo organizirali, posebej pa Marjani, predsedniku KS Stopiče, najbolj pa Brulčevim. POHVALNO:

15.4.2018Oceni nm 

no, ja opazno se Marjanin račun polni iz državne blagajne; SMC, Gašperšič nazadnje 10 K

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava