namig za premik

Josip Jurčič / Aleš Makovac: Deseti brat, KC Janeza Trdine

26.3.2018 | 19:00

Sprememba kraja - opera bo danes, 26. 3., izvedena v Kulturnem centru Janeza Trdine, ne v ŠD Marof v Novem mestu.

 Nakup vstopnice

Zadnja ponovitev v sezoni v Novem mestu!

RežijaEva Hribernik

ProdukcijaZavod Friderik I. Baraga in Zavod Novo mesto

Vrsta predstaveopera

26. marec 19.00

Solisti: Irena Yebuah Tiran, Katja Konvalinka, Rok Bavčar, Jaka Mihelač, Matjaž Stopinšek, Igor Golob, Klemen Torkar, Žiga Kasagić, Anton Habjan, Lucas Somoza Osterc, Dejan Heraković, Domingo Stasi, Andrej Debevec, Valerija Šoster, Mateja Praprotnik, Friderik Prah, Dominik Kastelic, Blaž Koncilja, Marcel Burger, Aleks Franko, Aljaž Zagorc, Jure Yebuah Tiran, plesalci

Mešani pevski zbor Vokalne akademije Jurij Slatkonja

Dirigent, skladatelj in producent: Aleš Makovac

Po dvanajstih razprodanih dvoranah v Kulturnem centru Janeza Trdine se opera Deseti brat seli v Športno dvorano Marof, saj so ljubitelji tovrstnega ustvarjanja iz cele Slovenije, ki si niso uspeli zagotoviti vstopnice na lanskih ponovitvah, dali jasno vedeti, da jih je še veliko, ki želijo videti to uspešnico.

Novo operno delo je časovno postavljeno v obdobje okrog marčnih revolucij leta 1848 in z njimi povezanih pomladi narodov. Mladi učitelj Lovro Kvas je poln idealov, želje po svobodi tlačanov in zagret za lepo slovensko besedo. Njegova integracija v na videz idealno okolje, sicer pa polno spletk in nerazjasnjene preteklosti, je prepletena z veliko in »prepovedano« ljubeznijo do graščakove hčere Manice. V primežu brezizhodne situacije ključno vlogo na strani poštenja in dobrote odigra Martinek Spak ali deseti brat, ki postane žrtev za čiste ideale poštenja in ljubezni.

Delo zaznamujejo temeljni poudarki o ljubezni, slovenstvu in poštenosti, ki so za Slovence vseh generacij nenehno aktualni.

‹ nazaj