DL: Leta 1945 so mu porušili hišo - kam prijaviti gmotno škodo?

19.3.2018 | 14:45

Fotografija napada zavezniškega letala beaufighter iz 19. eskadrilje Južnoafriških letalskih sil (SAAF) na Žužemberk 13. februarja 1945. Aeroplane Monthly, Ilustrirana zgodovina letalstva

Fotografija napada zavezniškega letala beaufighter iz 19. eskadrilje Južnoafriških letalskih sil (SAAF) na Žužemberk 13. februarja 1945. Aeroplane Monthly, Ilustrirana zgodovina letalstva

Jožeta Zupančiča iz Zafare pri Žužemberku je zanimalo, kam naj se obrne, da bi prijavil gmotno škodo, ki jo je utrpel leta 1945, ko so mu v času druge svetovne vojne porušili hišo in tudi gospodarsko poslopje. »Čakam že sedemdeset let. Bil sem tudi član Društva materialnih oškodovancev okupatorjev druge svetovne vojne, a je vse skupaj zamrlo. Ne vem, kdo bi mi lahko pomagal,« je spraševal. Obrnili smo se na Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, kjer so nas napotili, naj povprašamo pri Združenju žrtev okupatorjev, ki ima sedež v Kranju. Poklicali smo jih, a telefon je zvonil v prazno. Poslali smo jim še elektronsko sporočilo, vendar odgovora nismo prejeli. Zato smo se obrnili še na Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945, od koder nam je predsednica društva Ivica Žnidaršič poslala pojasnilo, da zakon o izplačilu gmotne škode še ni sprejet, zato še ni mogoče vlagati zahtevkov za gmotno škodo. »Zainteresirani pa lahko vse informacije dobijo pri Društvu izgnancev Slovenije 1941–1945 in pri krajevnih organizacijah DIS, ki so v vseh večjih krajih v Sloveniji,« je dejala.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 28. decembra 2017 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (75)

19.3.2018—     + (3)     – (3)     Oceni Legat 

Dejanu Zidanu sedaj ko je Cerar odstopu on hodi sedaj okoli po teh dogodkih iz tistih casov bil sedaj v okolici Šenterneja na maškarah

19.3.2018—     + (3)     – (3)     Oceni Desa 

Kak se zmikajo ko treba plačat , ko so štale in kašče praznili . Kam ša dajo ta drustva dnar

19.3.2018–1     + (2)     – (3)     Oceni Resnica 

Partizani v tistem času niso imeli dvomotornih letal oboroženih z raketami zrak-zemlja! To bi lahko vedela tudi večna vseveda , ki sta spacala predhodna komentarja! Kaj ima Židan z medvojnimi protifašističnimi silami komonwelta ?? Kamor so spadale tudi južnoafriške letalske enote ki so bile edine udeležene v raketiranju Žužemberka in domobransko- nacističnih postojank na Dolenjskem!! Na spletu je najti tudi letalsko fotografijo raketiranja stanovanjske hiše v okolici Žužemberka. Na to fotografijo me je opozoril prebivalec tega zaselka rekoč, da je bila to hiša njegovega sorodnika in je začasno služila za verske namene potem ko je bila žužemberška cerkev že uničena prav tako z raketiranjem.Hiša naj bi bila raketirana ravno v času opravljanja obreda, katerega se je udeležilo tudi več uniformiranih domobrancev, ki pa so zaradi pomanjkanja prostora stali pred hišo. Tako mi je pač povedal. Da mogoče ne gre prav za to hišo?? Poglejte na : http://saafww2photographs.yolasite.com/ernest-weddell.php - fotografija št. 42 ! Kakor koli , gospodu bi priporočil naj se obrne na vlado Velike Britanije.

19.3.2018Oceni Resnica 

Se opravičujem za napako - gre za fotografijo št. 72 i ne 42 !! Št. 42 prikazuje napad na nacistično polvilu zasidrano na Malem Lošinju!

19.3.2018—     + (1)     – (1)     Oceni weddellE 

Mularija se je na teh frčoplanih izživljala, ko za delanje škode po objektih, ni bilo več nobenega pravega razloga. Zadeva okoli zmage, je bila jasna. V teh krajih se v tem času več ni odločalo o ničemer kar bi vplivalo na to. Na vlado VB se je treba obrnit, vendar težko bo. Slovenska politika pri tem reševanju, ne bo kaj prida prizadevna.

19.3.2018+5     + (5)     – (0)     Oceni Bobo 

Odškodninski zahtevek za gmotno škodo iz leta 1945, ko je bilo podrte 90% Evrope. Leta 2018. Kaj če bi dodal še kaj iz časa turških vpadov?

19.3.2018+4     + (4)     – (0)     Oceni Kar na smeh mi gre 

Mojim prednikom so bajto požgali Rimljani. Koga naj terjam za odškodnino??

19.3.2018+2     + (3)     – (1)     Oceni Resnica 

weddellE hvala bogu za mularijo, ki je svoje glave nosila naprodaj v borbi proti nacizmu in njihovim podrepnikom! Včasih so cilj tudi zgrešili, a to se še danes dogaja. Ameriški pilot je kljub vsej sofisticirani opremi ( ki je med WWII piloti niso imeli!! ) v Iraku poradiral nevesto in ženina z vsemi svati vred!! Omenjena eskadrilja južnoafriškega letalstva je bila zadožena za uničevanje sovražnikove infrastrukture in postojank. Vsaka fotografija je bila posneta avtomatsko, ko je bilo sproženo orožje. Katere objekte in postojanke nacistov ali domobrancev so bile na tak način uničene pričajo letalski dnevniki in letalske fotografije ! Ne zdaj o tem, da je bilo že vsega takorekoč konec in da je bilo raketiranje le izživljanje nad " ubogimi" nacisti in domobranci! Če bi temu res bilo tako, se domobranci ne bi še teden dni po kapitulaciji gospodarjev spopadali s partizani!! Zdaj pa mi prosim naj nekdo odgovori - mi je vaš žužemberški rojak lagal ali je govoril resnico?? Je to tista hiša ali ne?? Je bilo tudi kaj človeških žrtev ( on pravi da je ob napadu umrl njegov sorodnik) ali ne??

19.3.2018+1     + (2)     – (1)     Oceni Resnica 

Gospod Župančič! Da ste bili včlanjeni v Društvo materialnih oškodovancev okupatorjev druge svetovne vojne še ne pomeni, da so vam hišo in gospodarsko poslopje uničili - OKUPATORJI! Uničit bi jo morali ali Nacisti ali pa italijanski fašisti. Zavezniki ( ne zahodni in ne vzhodni) v Sloveniji nikoli niso veljali za okupatorje!! Pravite, da ste kontaktirali tudi Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945. Pa ste bili izgnani?? Hudo je, ko človek izgubi dom. Med vojno ga je izgubilo veliko slovenskih družin, največ zaradi nacifašističnih požiganj, pa tudi letalskih napadov. Nacisti so bombardirali celo novomeško porodnišnico, jo razdejali in ubili nedolžnih nosečnic , porodnic, novorojenčkov in osebja ... Kaj pa s tem??

19.3.2018+1     + (2)     – (1)     Oceni Vigred 

Nemci so bombardirali slovenska naselja maja 1944. Zapisnike krajevnih ljudskih odborov o oceni škode hranijo Pokrajinski muzeji. Država Jugoslavija je pokasirala odškodnino od Nemčije, oškodovanci pa niso bili deležni nikakršnega poplačila. Škoda je povzročena od okupatorja 2. SV, ne od Turkov ne od Rimljanov, kakor se posmehujejo nevedni komentatorji Boboti.

začetnapredhodna Stran: 1/8naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava