Predstavitev pesniške zbirke Ivane Vatovec »Brezanke«

19.3.2018 | 12:20

Predstavitev pesniške zbirke Ivane Vatovec »Brezanke«
Predstavitev pesniške zbirke Ivane Vatovec »Brezanke«

V soboto, 17. marca, je bila v gasilskem domu v Dobličah predstavitev pesniške zbirke Ivane Vatovec Brezanke, ki je izšla pri Mohorjevi družbi. Pesnica in pisateljica Ivana se je rodila v Srbiji, v Banatski vasici Gudurica pri Vršcu, slovenskim staršem in povojnim kolonistom, nekakšnim izseljencem v skupni državi. Pri svojih treh letih se je s starši in sestrami vrnila v Belo krajino, kjer je njen stari dom, kamor se še danes rada vrača. Živi in ustvarja v Brežicah. Brezanke so njena tretja pesniška zbirka, poizkusila se je tudi v prozi in pisanju besedil za narodnoozabavno in zborovsko glasbo.

V pesniški zbirki Brezanke se z nostalgijo vrača v svojo Belo krajino, ki ji je najljubša. Cvetka Bevc je v popotnici zbirki zapisala: Pesničino prodorno oko v svetu okoli sebe prepozna polno majhnih čudes. A njena opažanja niso le podobe krajev in pokrajin, impresije ali slike iz narave, čeprav jim nameni veliko pozornost. Odločujoče postane podoživljanje opažanj in prikaz prebujenih spominov, segajočih daleč nazaj. Ali kot zapiše v uvodni pesmi, »v belem prahu ceste ostale so moje sledi …«

Pesniško zbirko je predstavila predstavnica založbe, avtorica pa je povedala nekaj o sebi in svojem delu. Razkrila nam je tudi pomen naslova zbirke, saj gre za resnični kraj njene nostalgije s tem imenom, blizu katerega je tudi živela v svoji mladosti.

Ivanino delo v kulturnem društvu Franc Bogovič iz Dobove je predstavil njihov predsednik Drago Iljaš. Večer pa sta z glasbenimi točkami popestrila Urška in Andraž Banovec.

Pesniško zbirko je ilustrirala Tamara Pintarič.

Besedilo in fotografije
Vinko Kukman

Galerija

_zzza (01)
_zzza (02)
_zzza (03)
_zzza (04)
_zzza (05)
_zzza (06)
_zzza (07)
_zzza (08)
_zzza (09)
_zzza (10)
_zzza (11)
_zzza (12)
_zzza (13)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

21.3.2018Oceni vika lozar 

Belokranjci smo zelo nostalgični in Ivana pošilja to iskreno čustvo v pesmih v svet. Čestitam!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava