DL: Režijski obrat danes nepogrešljiv

15.3.2018 | 11:30

Ekipa straškega režijskega obrata (Foto: M. Ž.)

Ekipa straškega režijskega obrata (Foto: M. Ž.)

Z režijskim obratom v Straži zmanjšali stroške in povečali odzivnost – Danes v njem šest delavcev – Z obsegom del in zaposlenih se je večala tudi oprema

Že nekaj let v okviru straške občinske uprave deluje režijski obrat, ki je jeseni lani dobil tudi svoje prostore v nekdanji Lestri. Z njegovo ustanovitvijo so orali ledino na tem koncu Slovenije, za njimi so se za podoben korak odločili tudi v nekaterih drugih sosednjih občinah. V torek so vrata režijskega obrata odprli za občane, da so se seznanili z njegovim delom in nalogami ter opremo.

»Odločitev se je izkazala za dobro, saj so po odzivih sodeč občani zadovoljni z delom režijskega obrata, prav tako tudi mi na občini,« je dejal domači župan Dušan Krštinc. Pred kakšnimi šestimi, sedmimi leti so prek javnih del zaposlili prva delavca za vzdrževanje javnih poti, zelenih površin in površin za pešce ter pokopališč, da bi zmanjšali stroške, ki so jih imeli z zunanjim izvajalcem, nato pa režijski obrat kot nesamostojno organizacijsko enoto občinske uprave s sklepom občinskega sveta ustanovili januarja 2014.

»Obseg del se je z leti večal in s tem tudi število delavcev. Po uradni ustanovitvi jih je bilo pet, eden je bil zaposlen, preostali pa so delali prek javnih del, danes pa jih je šest in večina je domačinov. Slavko Poglavc in Borut Kulovec sta zaposlena za nedoločen čas, dva za določen čas in dva prek javnih del. Med njimi je tudi snažilka, ki čisti prostore občinske uprave, kulturnega doma in zdravstvene postaje ter pomaga tudi drugim sodelavcem,« je pojasnil župan in dodal, da so izračuni pokazali tudi ekonomsko upravičenost ustanovitve obrata, predvsem pa so pridobili na urejenosti občine.

Poglavc, ki organizira delo v režijskem obratu, je povedal, da čistijo in urejanjo vse javne površine in sprehajališča, vzdržujejo pokopališča, izvajajo del zimske službe in postavljajo obcestne količke, poleg koncesionarja pregledujejo in vzdržujejo lokalne ceste, bankine, čistijo mulde in jaške, poskrbijo za plakatiranje in obveščanje, urejajo javno razsvetljavo, vzdržujejo javne objekte, pomagajo pri organizaciji različnih prireditev v občini… »Skoraj ni stvari, ki je ne naredimo, saj smo v ekipi ljudje različnih poklicev. Ko bo dopuščalo vreme, se bomo podobno, kot zdaj obnavljamo Dom Partizan, lotili tudi notranjosti Dularjevega mlina,« je dodal.

V tem času so se tudi dobro opremili, začeli so s frezo in kosilnicami, zdaj pa imajo traktorsko kosilnico, manjši traktor na hidrostatični pogon s prikolico, plugom in posipalcem, osebni avto s kesonom za dve osebi, večji traktor s plugom, posipalcem in mulčerjem, vibro ploščo za teptanje, motorne žage, zadnja pridobitev je hidravlična metla za pometanje cest in ulic, prihodnje leto pa nameravajo kupiti še terensko vozilo za prevoz petih oseb.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 14. decembra 2017

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava