DL: Vesna Žist - V tujini spoznala lepote Slovenije

14.3.2018 | 14:45

Vesna Žist (na desni) je v pogovoru z Verico Marušič povedala marsikaj zanimivega o življenju v Neaplju. (Foto: M. B.-J.)

Vesna Žist (na desni) je v pogovoru z Verico Marušič povedala marsikaj zanimivega o življenju v Neaplju. (Foto: M. B.-J.)

Metličanka Vesna Žist povsod, kamor pride, hitro požene korenine. Tako jih je tudi v Neaplju, kamor sta z možem Bojanom, ki je začel delati v tamkajšnji vojaški bazi Nata, odšla pred poldrugim letom. In tako je Vesna tudi za kaotičen šestmilijonski Neapelj dejala, da se v njem dobro počuti. O življenju na jugu italijanskega škornja je pred enim tednom pripovedovala na Zimskih kratkočasnicah, na katerih jo je gostila Verica Marušič.

Vesna pravi, da človek v Neaplju joka dvakrat. Prvič od šoka, ki ga doživi, ko pride v to mesto, in drugič, ko ga zapušča. Priznala je, da se je zaljubila v to mesto, in ko ga bo čez leto in pol zapuščala, bo verjetno tudi ona jokala. Največji vtis pa so nanjo naredili arhitektura, ljudje in hrana. V Neaplju je veliko znamenitosti. Samo cerkva je 600. Neapeljčani pa so prijazni, odprti, brez predsodkov in pripravljeni pomagati na vsakem koraku. Tržnica je vse leto polna domačega svežega sadja in zelenjave, saj je zemlja oziroma vulkanski pepel zelo rodoviten in rodi vse leto, njive pa nikoli niso prazne.

»Na tržnici je vse po en evro za kilogram, davčnih blagajn ne poznajo, vse cene zaokrožujejo, prijateljica pa je ugotovila, da imajo tehtnice naravnane tako, da ima njihov kilogram v resnici 80 dag. Če bi prišli tja slovenski inšpektorji, bi jih kap. In če bi preverjali račune, bi jih še enkrat kap. Ogromno pa bi tam zaslužili tudi naši redarji, saj so vsi pločniki zaparkirani. Pri vožnji pa ne upoštevajo nobenih pravil, niti rdeče luči na semaforju ne. Tudi sanitarij v lokalih nimajo ločenih po spolu. A vse teče gladko in vse funkcionira,« je razložila Žistova.

Poseben vtis so nanjo naredili prebivalci Neaplja, ki se zelo lepo oblačijo. »Italijanke so izrazito samozavestne in upam si trditi, da je tako zaradi moških, ki so Casanove. So izredno romantični, zato se ženske dobro počutijo,« je strnila svoja opažanja. Čeprav je za naše razmere življenje v mestu precej kaotično, pa pravi, da se v njem dobro počuti in nima slabih izkušenj. Neapelj je znan tudi po mafiji, a trdi, da je običajni prebivalci ne občutijo. Niso imeli niti nobene kraje, morda tudi zato, ker je vsaka hiša obdana z visokim zidom, pazi pa jo po več psov.

»Spremljam, kaj se dogaja v Beli krajini, a iz Italije gledam na vse bolj prizanesljivo. Vse, kar ima prizvok slovenskega, pa mi je 1.100 kilometrov od doma veliko bolj pri srcu. Šele v tujini človek spozna, kako je Slovenija lepa. Ko so mi to povedali tujci, ki so obiskali mojo domovino, sem se zamislila,« je povedala. Svojo domovino, še posebej pa Belo krajino, sta Vesna in Bojan s še štirimi Bojanovimi slovenskimi sodelavci predstavila tudi 700 zaposlenim v Natovi bazi. Ob enem od državnih praznikov sta skupaj s harmonikarjem prišli v Neapelj gostilničarka Andreja Drakulič Veselič iz Podzemlja in Tončka Jankovič iz Krajinskega parka Kolpa ter dodobra predstavili marsikaj, kar ponuja Bela krajina.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 28. decembra 2017

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava