Društvo izgnancev - Po enem letu smo se spet srečali

12.3.2018 | 10:40

Društvo izgnancev - Po enem letu smo se spet srečali

Rednega letnega zbora DI Brežice se je udeležilo lepo število članov, predsedniki krajevnih organizacij, poslanec Igor Zorčič in podžupanja Katja Čanžar. Teme zbora niso bile nove, saj se vlečejo že iz leta v leto. Gre za ukinjeno klimatsko zdravljenje, odprto vprašanje vojne škode in spoznanje, da je v zvezi s tem država malo postorila. Začelo se je premikati šele po obisku Državnega zbora, kjer smo poslanca Zorčiča temeljito seznanili s svojimi problemi. Tudi obisk doktorja Brgleza je pokazal določen premik, saj se je poglobil »v izgnanstvo« tudi v arhivu v Ljubljani, kjer je zbranega ogromno bogatega gradiva na to temo. Župan občine Brežice že dolgo podpira naša prizadevanja. Poslanca Zorčiča pa žalosti, da problema ne poznajo in nočejo razumeti številni poslanci, saj se obnašajo, kot da tega obdobja v naši zgodovini ni bilo. Tudi prelep mozaik v DZ, ki predstavlja našo zgodovino, ne prikazuje izgnanstva. Začeli so potekati pogovori na internih sestankih in tako sta dva zakona vložena za obravnavo v parlamentu. Pričakovano je, da bosta naletela na burne odzive. Nekateri bodo gotovo tudi zlonamerni in konfliktni, vendar je nujno, da se to vprašanje končno reši. Vsi želimo, da bi zadeva dosega svoj cilj. Članica društva s Čateža predlaga, naj sedejo skupaj levi in desni in vsi različni in naj končno postavijo piko na i, saj nas že pošteno najeda starost. Vemo pa, kot je povedal Rok Kržan, da ni uspeha, če smo tiho in nismo enotni.

Ugotovljeno je bilo, da članstvo društva upada, da se nahaja 18 članov v domu upokojencev, ki so večkrat letno obiskani. Posvečamo tudi pozornost najstarejšim članom, še posebno 85-letnikov. Na domu smo obiskali tudi dve 90-letnici. Številni, ki še premorejo dovolj moči in zdravja, so se lahko udeležili izleta v Bugojino in Vinarijum v Lendavskih goricah. Nadzorni odbor je ugotovil, da so finance urejene, dokumenti verodostojni in letni program uspešno izpeljan. Podžupanja Katja Čanžar je pohvalila delo društva in predstavila številne projekte, s katerimi se ukvarja. Vanje se več ali manj lahko vključujejo tudi naši člani, saj so namenjeni starejši generaciji. Ob vsem, kar smo slišali, pa je za marsikoga to bil dan prijetnega srečanja, kramljanja in poln želja, da bi se drugo leto spet srečali v enakem številu.

Vida Petelinc

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (56)

12.3.2018+2     + (4)     – (2)     Oceni OBČAN 

Lepo, da država skrbi za izgnance, ki so jih Nemci (nacisti) izselili. Pohvale vredno. Kaj pa izgnanci, ki jih je izgnal komunizem? Kaj ti ljudje ne zaslužijo društva in pomoči???????? So to mar drugorazredni državljani ali celo sovražniki, ker jih je preganjal komunizem?

12.3.2018Oceni kuku lele 

ni zime za Eskime...kdo ti pa je dovolil priti iz izgnanstva...

12.3.2018–3     + (1)     – (4)     Oceni Državljan 

Kaj pa so bili "izgnanci" ki jih je "izgnal" komunizem? Pa ne menda zapriseženi nacistični hlapčki? Navsezadnje jih nihče ni izgnal. V tujino so jo jadrno popihali sami!! In zdaj bi poleg šenkanih certifikatov in nemških vojaških pokojnin še finančno pomoč od domovine ki so jo izdali??

12.3.2018+2     + (4)     – (2)     Oceni Ta je pa dobra 

@Državljan, če je kdo izdal domovino si jo ti, vsakič ko se udeležuješ komunističnih proslav v samostojni in demokratični RS. Zato ne bluzi, širok je pojem izdajstvo, ki ga verjetno ti ne razumeš

12.3.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni bog vas nima rad 

tjeraj bandu preko Karavank...kot 1945...

12.3.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni adijo 

oo, abecedarij - dober večer!

12.3.2018–2     + (0)     – (2)     Oceni Državljan  

Ta je pa dobra ;-))!! Dragec res nisem v VSO, a sem v osamosvajanju vseeno aktivno sodeloval. Nisem se skrival v cankarjevem kevdru ! Res pa se nisem nažiral s sendviči kot krkov pobček - bog mu požegnaj osamosvojitvene kile ! Zdej pa povej, kaj so za Slovenijo in slovenski narod ti " izgnanci" naredili v letih 1941-1945? Razen da so lezli v nacistične danke in jim prisegali brezpogojno zvestobo?? Jim moramo bit danes za to posebej hvaležni? Aja, še vprašanje - dej vprašaj mahnjenega Mahniča če mu Rusi še skačejo iz pločevink ?? Je na odboru za nacionalno varnost potarnal da v Sloveniji ustvarjajo proti ameriško klimo ! Kako je zdej s tem?? Včasih so bli Američani smrtni sovražniki slovenskih " izgnancev", danes pa jim lezejo v danke? Jim je že v genih zapisana sposobnost izdajstva in dankolezenja ?

12.3.2018–2     + (1)     – (3)     Oceni Leljačina 

Ej domobrani, slabo ste čuvali slovenske domove ! Če bi jih, iz Slovenije nihče ne bi bil izgnan ne v Italijo, ne v Srbijo in ne v Nemčijo. Imam vas na sumu , da ste pri tem celo aktivno sodelovali ..

12.3.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni Kar na smeh mi gre 

bog vas nima rad obe cevi predora bodo enosmerne- za v Avstrijo !

13.3.2018+1     + (3)     – (2)     Oceni Ta je pa dobra 

@Državljan, ti si se med osamosvojitveno vojno boril z salamo pa kruhom, tako kot to počneš ravno sedaj in se skrival točno tam kjer si opisal, da nisi bil. Zame ste vsi, ki se v demokratični Sloveniji združujete pod jugoslovansko zastavo izdajalci Slovenskega naroda in verjamem, da si ti tudi vedno zraven, kajti golaž je pa le zastonj a ne?. @Leljačina, kje pa vidiš domobrane, razen v svoji prazni glavi, saj ste pobili vse, ki so to bili, za tiste, ki ste pa mislili, da so pa ste iz njih skuhali golaž in ga postregli svojim"junakom". Drugače pa tito kot krvnik zaseda visoko top pozicijo glede zločinov, ki jih je z svojimi kanibali počel. Vaš čas je "junaki" je minil, prej ste sesali Jugoslovanski narod, sedaj pa to počnete z Slovenskim, boli pa vas dejstvo, da vas je narod razkrinkal, zločine, ki ste skrivali pa prihajajo na dan. Kot sem napisal, človek, ki se ne strinja z današnjo ureditvijo Slovenije, ki ne spoštuje to, da je s prejšnjim sistemom konec in tisti, ki poveličuje zločinsko zastavo, kar jugoslovanska vsekakor je in vodjo, ter privržence sprijenega sistema je zame in verjetno še za marsikoga izdajalec Slovenskega naroda.Vaša bedna mnenja so pri tem povsem nepomembna, ker je vaš čas minil, vrnil pa se sigurno ne bo.

začetnapredhodna Stran: 1/6naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava