Servietna tehnika - slikovita zabava

3.3.2018 | 12:40

Servietna tehnika - slikovita zabava
Servietna tehnika - slikovita zabava

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste hoteli nekomu podariti nekaj posebnega, osebnega, nekaj, kar ne najdeš na vsaki trgovski polici, nekaj, v kar ste vložili svoj čas in ljubezen ter s tem izraziti svojo naklonjenost? Nam se je, zato smo se v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje, na ponedeljkovi delavnici, 26. 02. 2018, lotili izdelovanja slik s pomočjo servietne tehnike.

Servietna tehnika ali »decoupage« je tehnika za dekoriranje različnih materialov in polizdelkov, ki so jo odkrili na kitajskem za poceni in hiter način posnemanja stilizirane umetnosti slikanja in lakiranja. V 18. stoletju je bilo zelo modno vse kar je prihajalo iz Kitajske in tako je decoupage postal priljubljen med aristokrati in višjim slojem tudi v Evropi. Umetnost v tem stilu je zelo cenila že francoska kraljica Maria Antonietta, sto let kasneje pa tudi angleška kraljica Viktorija.

Danes je ta tehnika zelo priljubljena med ljudmi vseh starosti, saj je zabavna, koristna in ne zahteva risarskega in slikarskega znanja, saj motiv enostavno nalepimo. Z njeno pomočjo lahko okrasimo šatulje, pladnje, vaze, krožnike, nakit, šolske torbice, naredimo voščilnice ali slike, skratka, omogoča kreativno preoblikovanje dejansko na vseh predmetih.

Vsestransko uporabnost te ustvarjalne metode smo prepoznali tudi v VGC Posavje, zato smo na tokratnem medgeneracijsko obarvanem ponedeljkovem druženju izdelovali slike za dekoracijo. Udeleženci so z natančnim delom in lepimi izbranimi motivi ustvarili zavidljivo lepe slike in odšli domov z novim znanjem in ustvarjalnim zagonom. Se sprašujete, kaj bi tudi sami ustvarili s pomočjo decoupaga? Namig za bližajoče se velikonočne praznike: velikonočna jajčka okrašena s pomočjo servietne tehnike. Servietke razslojite, zgornji sloj razrežite na manjše kose, v decilitru vode stopite dve žlici sladkorja v prahu, na jajce pritisnite košček servietke in ga s pomočjo čopiča premažite s sladkorno vodo. Papirčke nanesite po celem jajcu – najprej po enem delu, ko se ta osuši, pa še po drugem. Zagotavljamo vam, da bodo vaša jajčka požela veliko občudovanja.

Vsem našim bralcem želimo veliko ustvarjalnega užitka, če pa bi morda raje ustvarjali v družbi, vas lepo vabimo, da se nam pridružite.

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Večgeneracijski center Posavje

Galerija

_zzc (1)
_zzc (2)
_zzc (3)
_zzc (4)
_zzc (5)
_zzc (6)
_zzc (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava