Z možgansko gimnastiko do udejanjanja potencialov

1.3.2018 | 09:00

 Z možgansko gimnastiko do udejanjanja potencialov
 Z možgansko gimnastiko do udejanjanja potencialov

Da je možganska gimnastika odlično orodje, s katerim izboljšujemo svoje sposobnosti in izkoriščamo svoje potenciale, smo v praksi prepoznali že pri Možganski gimnastiki, ki jo izvajamo v Domu upokojencev v Brežicah že več kot pol leta. Zato smo se v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje, odločili, da organiziramo še eno skupino, ki poteka v prostorih MC Brežice ob četrtkih.

Možganska gimnastika (Brain Gym) je izobraževalni program, ki ga je razvil dr. Paul Dennison s svojo ženo Gail, prvotno pa je bil namenjen za pomoč otrokom in odraslim z učnimi težavami, danes pa ga zaradi svoje izjemne učinkovitosti uporabljajo ljudje vseh starosti tako v izobraževalne namene, kot tudi za osebnostni razvoj na kateremkoli področju. Znano je, da je za optimalno učenje potrebno usklajeno delovanje obeh možganskih polovic, vendar pa v praksi pogosto opravljamo opravila, pri katerih se razvija samo ena. Najpogostejše tovrstne dejavnosti so gledanje televizije, računalnika in igranje video iger. Prepogosto uporabljanje samo ene možganske polovice povzroča stres, učenje pod stresom pa je znatno manj učinkovito. Možganska gimnastika z nizom gibalnih vaj, ki so preproste, zabavne in povežejo telo, čustva in mišljenje, omogoča pretočnost informacij in vzpostavlja normalno stanje za aktivno in učinkovito delovanje možganov po naravni poti. Vaje pripomorejo k izboljšanju branja, pisanja, računanja, koncentracije, spomina, poslušanja, organizacije, koordinacije, fine in grobe motorike, ravnotežja, samozavesti, samopodobe, govornih spretnosti, soočanja s stresom, doseganja ciljev in še več. Zato ne preseneča, da je bil program s strani Državne fundacije za učenje (The National Learning Foundation) izbran za eno izmed desetih najbolj uspešnih inovacij na področju učenja v Ameriki.

Zaradi vsega naštetega, smo se v VGC Posavje odločili, da vadbo gibalnih vaj možganske gimnastike ponudimo tudi našim občanom. V ta namen smo organizirali vadbo, izdali pa smo tudi brošuro z nazornim prikazom dvanajstih vaj, ki jo udeleženci lahko brezplačno dobijo. Z zadovoljstvom opažamo, da so ljudje vadbo dobro sprejeli. Vse tiste, ki vaj še ne prakticirate in bi radi okrepili katero od naštetih področij, pa vabimo, da se nam pridružite.

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Večgeneracijski center Posavje

Galerija

_zzmozg (1)
_zzmozg (2)
_zzmozg (3)
_zzmozg (4)
_zzmozg (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava