90 let Antona Kralja iz Gribelj - od kurirčka do direktorja

21.2.2018 | 14:10

90 let Antona Kralja iz Gribelj - od kurirčka do direktorja

V januarju je praznoval 90. rojstni dan Anton Kralj iz Gribelj. Rodil se je v revni kmečki družini kot peti, zadnji otrok. Šest mesecev po njegovem rojstvu je odšel oče na delo v Kanado, da bi s svojim zaslužkom ustvaril boljše pogoje za družino. Vendar pa je nanjo kmalu po odhodu pozabil, tako da je morala vso skrb za dom in otroke prevzeti mama. Vsled takratnih težkih časov in večnega pomanjkanja mu je zaradi izčrpanosti in bolezni pri rosnih štirih letih umrla še mati, bratoma in sestrama pa je bilo le nekaj let več. Takoj po maminem pogrebu so se otroci ločili in odšli živet k trem sorodnikom. Do končane osnovne šole je živel v Gribljah, ko se je odšel učit za mlinarja v sosednjo vas Krasinec. Tam se je novembra 1943 na srečo le lažje poškodoval po eksploziji najdene italijanske bombe. Oktobra 1944 se je kot šestnajstletni fantič priključil partizanom, konec vojne pa je dočakal kot kurir Gubčeve brigade. Po vrnitvi v domačo vas na zapuščeno domačijo se je takoj vključil v družbeno-politično življenje. Bil je član raznih društev in organizacij, v katerih je opravljal več funkcij in zadolžitev, za kar je prejel različna priznanja. Ves čas svoje delovne dobe je bil zaposlen v Kmetijski zadrugi Metlika, kjer je bil najprej upravnik KZ Gradac, maja 1982 pa se je upokojil kot direktor TZO kooperacija.

Leta 1954 se je poročil s sovaščanko Jožefo, s katero sta si v domači vasi ustvarila dom in družino. Rodile so se jima tri hčerke, imata dva vnuka, dve vnukinji in dva pravnuka. Leta in zdravje mu ne dopuščajo več tako aktivnega življenja kot ga je bil vajen, zato si dneve krajša s prebiranjem dnevnih časopisov, reševanjem križank in gledanjem televizije. Zelo je vesel obiskov svojih najbližjih, predvsem z vnuki pa si krajša čas z igranjem 'človek ne jezi' se in kartanjem. Še vedno rad postori kaj okrog hiše in po svojih močeh pomaga hčerkama in zetu pri oskrbi žene, ki je zaradi obnemoglosti na invalidskem vozičku.

Ker je dočakal 90 let na zdravljenju v bolnišnici, so bile čestitke in dobre želje preložene. Poleg njegovih domačih, sorodnikov, sosedov in bivših sodelavcev, so mu vse dobro zaželeli tudi predstavniki ZB za vrednote NOB Črnomelj, Društva upokojencev Črnomelj in območne organizacije DeSUS Črnomelj. Ob tej priložnosti so se mu zahvalili za dosedanje delo in mu zaželeli še veliko zdravih in čilih let, to pa so bile tudi želje ostalih obiskovalcev.

Besedilo in foto T. K.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

21.2.2018–2     + (2)     – (4)     Oceni Mojca 

Kaj pa so DESUS IN ZZB dobrega naredili za Belo krajino, penzije še niso 1000 eurov kot so obljubjali, DESUS IN ZZB pa veliko dobita iz občinskega proračuna

21.2.2018+2     + (3)     – (1)     Oceni Kar je res, je res 

Mojca dober in pošten državljan se najprej vpraša kaj je sam dobrega naredil za državo in državljane. Šele nato pljuva po tistih, ki se kaj dobrega trudijo naredit. Penzije pa so odvisne od gospodarskega stanja in volje podjetnikov. Zaenkrat se večjim v gospodarstvu ( predvsem zasebnem) poniglavo upirajo. Pa tudi v politiki. Le poslušaj dobro - tudi SDS in NSi sta proti zviševanju pokojnin. Ne samo SMC!

21.2.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni Anica 

Tale gospod je dober posten clovek.

22.2.2018+3     + (3)     – (0)     Oceni Kleopatra 

Iskrene čestitke, slavljenec si zasluži same pohvale. Mojcin komentar pa ne sodi pod ta članek, ampak eni si ne morejo pomagati in politizirajo povprek in počez.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava