Ustaviti se v vsakdanjem hitenju – čuječnost v medosebnih odnosih

21.2.2018 | 09:25

Ustaviti se v vsakdanjem hitenju – čuječnost v medosebnih odnosih

Vsem se kdaj zgodi, da hitimo, »izklopljeni« od dogajanja in zaznavanja sebe. Kakor da smo na avtopilotu. Kakor, da nismo del tega trenutka. A že zavedanje, da se nam to dogaja, vodi do večjega stika s samim seboj. Do ozaveščanja sebe, trenutka in vsakdanjih stvari.

V Brežicah smo v okviru projekta Večgeneracijskega centra Posavje ravno to temo prepoznali kot aktualno in organizirali predavanje z naslovom Čuječnost v medosebnih odnosih. Z nami sta bila Damijan Ganc, zakonski in družinski terapevt in Nina Krohne, psihologija.

Predstavila sta nam čuječnost, kaj sploh je, kakšen vpliv ima na zdravje, na medosebne odnose, kako lahko s čuječnostjo zmanjšujemo stres in kako lahko s čuječnostjo spreminjamo svojo »biologijo«. Spregovorila sta tudi o sočutju, koliko ga premoremo v naših odnosih in kakšen vpliv ima. Na koncu pa je tema še stekla o hvaležnosti – ali znam vsakodnevno prepoznavati hvaležnost? V kolikor nam uspe stanje zavesti osredotočiti na doživljanje vsakega trenutka, s tem preidemo v stanje budnosti, v katerem zaznavamo vse lepote življenja, soljudi in vsa živa bitja, prav tako pa tudi manj prijetne situacije, kar je prvi korak, da se z njimi soočimo in jih pravočasno razrešimo. Zato je čuječnost bistvena za srečno in polno življenje katerega si vsi želimo, kar kaže tudi polna predavalnica poslušalcev.

Lepo vabljeni tudi na druge brezplačne dejavnosti, ki jih najdete tukaj.

Za VGC pripravila: mag. Mihaela Kežman

Galerija

_zzcuj (1)
_zzcuj (10)
_zzcuj (11)
_zzcuj (2)
_zzcuj (3)
_zzcuj (4)
_zzcuj (5)
_zzcuj (6)
_zzcuj (7)
_zzcuj (8)
_zzcuj (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava