Posavski učitelji se učijo snemanja in montaže

15.2.2018 | 10:05

Posavski učitelji se učijo snemanja in montaže
Posavski učitelji se učijo snemanja in montaže

V okviru projekta Posavje snema!, ki ga izvajajo v okviru produkcije LIJAmedia – Zavod Magičnost ustvarjanja, je v ponedeljek, 12. februarja, potekalo že tretje izobraževanje za učitelje na področju praktične filmske vzgoje. Projekt, ki v večjem delu zajema izvedbo filmskih delavnic za mlade na osnovnih šolah v občinah Brežice, Krško in Sevnica, ter počitniških filmskih delavnic, v izobraževalne aktivnosti vključuje tudi učitelje. Ti bodo po opravljenih izobraževanjih usposobljeni, da s svojimi učenci povsem samostojno izvajajo različne manjše filmske projekte. S tem organizatorji v okviru projekta zagotavljajo, da se bo znanje širilo in uporabljalo tudi v prihodnje. V izobraževalne aktivnosti je vključenih skupno 15 osnovnošolskih učiteljev iz šestih osnovnih šol iz Posavja, ki so se do sedaj udeležili delavnic o osnovah snemanja s kamero, razvoju zgodbe od ideje do filma in spoznavali osnove montaže. Čaka pa jih še četrto izobraževanje o izdelavi stop-trik animacije.

Izobraževanja za učitelje so zelo praktično obarvana, saj teoretičnemu uvodu takoj sledijo praktične naloge in delo na lastnih projektih. Poleg pridobivanja novih znanj s področja tehnologije, filmskega jezika, scenaristike, učitelji razvijajo tudi ustvarjalno mišljenje, timsko delo ter se med seboj družijo in izmenjujejo izkušnje.

Vsako izobraževanje gosti ena izmed v projekt vključenih šol, do sedaj so se tako srečali na Osnovni šoli Velika Dolina, Osnovni šoli Pišece, tokratno izobraževanje pa je potekalo na Osnovni šoli Podbočje. Vsaka izmed vključenih šol v okviru projekta prejme tudi priročnika Video za začetnike 1&2, ki učiteljem služita kot osnova za nadaljnje filmske aktivnosti. Priročnika sta nastala pod avtorstvom Mie Brunej in Mateja Žiberta, ki projekt Posavje snema! skupaj s sodelavci v produkciji LIJAmedia tudi izvajata.

Pod nazivom Posavje snema! želijo organizatorji in izvajalci projekta razširiti filmsko dejavnost predvsem med mladimi in učitelji na posavskem podeželju. Zato je večina šol, ki so v projekt vključene, iz podeželja. Za projekt so pridobili sofinanciranje Slovenskega filmskega centra, njegova izvedba bo potekala še ob podpori nekaterih posavskih občin, projekt bo trajal vse do konca pomladi 2018.

Mia Brunej

Galerija

_zk (1)
_zk (10)
_zk (11)
_zk (12)
_zk (13)
_zk (14)
_zk (15)
_zk (16)
_zk (17)
_zk (18)
_zk (2)
_zk (3)
_zk (4)
_zk (5)
_zk (6)
_zk (7)
_zk (8)
_zk (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava