DL: Sv. Rok v Regrči vasi - Gradijo, skačejo in pogozdujejo

11.2.2018 | 16:30

Objekti v skill parku so visoki od 20 cm do 2 metra. (Foto: Gašper Rožanc)

Objekti v skill parku so visoki od 20 cm do 2 metra. (Foto: Gašper Rožanc)

Marjan Zver

Marjan Zver

Novomeško Kolesarsko društvo Zverinice, ki se posveča predvsem gorskemu kolesarjenju, je letos zelo dejavno, najbolj pa so ponosni na gorskokolesarski park oziroma tako imenovan skill park, ki so ga letos spomladi začeli urejati v gozdu pri ruševinah cerkve svetega Roka v Regrči vasi v Novem mestu.

Območje v okolici doma krajevne skupnosti oziroma sedaj gostilne Panorama je že od nekdaj namenjeno tudi športni dejavnosti. Nekoč je bila tam v neposredni bližini tudi smučarska skakalnica, ob domu krajevne skupnosti je asfaltirano igrišče za košarko, rokomet in mali nogomet, pred leti pa so tedanji najemniki doma na tem območju precej velikopotezno načrtovali športnorekreativno središče, ki pa jim ga, žal, ni uspelo udejanjiti. Ko se je pred časom skupina gorskih kolesarjev vračala z nočne gorskokolesarske ture na Mehovo, so prišli do ideje, da bi se v gozdu na območju, kjer je bila nekoč predvidena trim steza, dalo urediti gorskokolesarski park s skakalnicami in stezami za vadbo vožnje navzdol in navkreber. Na naklonjenost ideji so naleteli tako v svetu krajevne skupnosti kot na novomeški občini, za svoje načrte pa jim je uspelo dobiti tudi vsa potrebna dovoljenja in tako so še isto pomlad lahko začeli delati. Najprej so očistili teren ter postavili prve objekte, kot v kolesarski terminologiji pravijo lesenim skakalnicam različnih velikosti od 20 cm do dveh metrov višine, namenjenih učenju in vadbi tako začetnikov kot tudi izkušenih gorskih kolesarjev. Takih objektov je zdaj v parku sedem.

"Večino dela smo opravili člani Kolesarskega društva Zverinice in drugi novomeški gorski kolesarji predvsem z dobro voljo, z materialom, potrebnimi stroji in nakupom okrepčil pa so nam pomagali tudi sponzorji. Kar nekaj dela smo morali opraviti dvakrat, saj se je nad smreke na območju parka spravil lubadar, po spravilu posekanega lesa pa je bil že urejen teren spet razrit," je povedal predsednik Marjan Zver po dnevu odprtih vrat, ki so ga pripravili pred dnevi.

Dan odprtih vrat je Kolesarsko društvo Zverinice izkoristilo tudi za delovno akcijo in pogozdovanje – predel, kjer je pustošil lubadar, so zasadili s sadikami listavcev. Kot je povedal Zver, imajo še precej načrtov, predvsem pa bi radi skill park povezali z igriščem ob domu krajevne skupnosti s tako imenovano flow stezo z zavoji in valovi, pri tem pa upajo, da se bo tistim članom, ki se vedno isti redno udeležujejo delovnih akcij, pridružili predvsem tisti, ki najbolj pogosto uporabljajo njihov skill park. "Nimamo namena parka zapreti le za člane društva, namenjen je vsem ljubiteljem gorskega kolesarstva, bi bili pa veseli, če bi se nam pridružili, tudi ko je treba delati," pravi Marjan Zver.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 30. novembra 2017

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava