Še vedno kadite? Pa bi radi prenehali? Lahko vam pomagamo ...

20.1.2018 | 12:00

Še vedno kadite? Pa bi radi prenehali? Lahko vam pomagamo ...

Pri kadilcih obstaja kar 22-krat večja verjetnost za razvoj pljučnega raka kot pri nekadilcih. Le-ta je eden najtežjih rakavih obolenj z zelo slabo prognozo, povzroča pa kajenje tudi raka ustne votline, glasilk, žrela, obnosnih votlin, nosne votline, požiralnika, želodca, trebušne slinavke, jeter, ledvic, sečnega mehurja, sečevoda, materničnega vratu in levkemijo. Poveča tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni, srčnega infarkta, možganske kapi in je najpogostejši vzrok za nastanek kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), za katero so značilni kratka sapa, kašelj in povečano nastajanje sluzi in izpljunkov, ki so posledica trajnega vnetja in zožitve dihalnih poti ter propadanja pljučnih mešičkov. Kajenje škodi tudi zdravju še nerojenega otroka, kadar kadi nosečnica in pripomore k pojavu sladkorne bolezni, impotence, očesne mrene in nizke kostne gostote.

Še vedno kadite? Kar 75% vseh kadilcev naj bi imelo želja po opustitvi kajenja. In 31. januarja, ko obeležujemo svetovni dan brez cigarete si mnogi kadilci ta dan izberejo za svoj dan D. Dan ko bodo prenehali s to nepotrebno razvado. Ampak to ni tako enostavno. Zakaj je to navado tako težko opustiti? Predvsem zato, ker to ni zgolj navada. Tobačni dim vsebuje nikotin, ki tako kot druga mamila, povzroča kemično zasvojenost. Ko koncentracija nikotina pade, organizem zahteva dodatni odmerek. Cigarete razvijajo tudi odvisnost od navade, občutka pomirjanja in užitka, zaradi česar kadilcu posredno in navidezno pomagajo pri premagovanju trenutnega stresa. Kar je v večini tudi razlog, da vztraja pri vedenju, za katerega ve, da mu škoduje.

Opustitev kajenja koristi ne glede na to, kdaj prenehate s kajenjem

Prihranite si zdravstvene in finančne težave in se odločite opustiti kajenje še danes. Že v roku 9 mesecev, se vam bo zmanjšal kašelj in obnovile se bodo celice migetalke. V 10 letih se bo za 50% zmanjšala vaša ogroženost za pljučnim rakom. Po 15 letih pa bo vaša ogroženost za srčni infarkt ali možgansko kap skoraj enaka kot pri nekadilcu.

V Zdravstvenemu domu Novo mesto organiziramo tudi brezplačne delavnice ''Da, opuščam kajenje'', ki so namenjene vsem, ki želite kajenje opustiti. Program obsega 6 skupinskih delavnic in individualna svetovanja, kjer vam bomo nudili podporo in predloge, da bo vaša pot k osvobajanju od črnega dima čim lažja. Več informacij dobite na telefonski številki 07/39-16-888.

Vir: NIJZ Slovenija
Vanja Jenič, dipl. m. s.
Zdravstveno vzgojni center
Zdravstveni dom Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava