DL: Motokros v Stranski vasi - Kaj vse lahko naredijo zagnanci

20.1.2018 | 17:00

Ivo Kambič sicer ne vozi motokrosa, ima pa rad vse, kar diši po bencinskih hlapih. (Foto: M. B.-J.)

Ivo Kambič sicer ne vozi motokrosa, ima pa rad vse, kar diši po bencinskih hlapih. (Foto: M. B.-J.)

Konec novembra leta 1994 je bilo na pobudo Dušana Simoniča iz Stranske vasi pri Semiču ustanovljeno društvo NIX motoklub Semič, ki se je pozneje preimenovalo v Avto-moto društvo Kolpa MXS. Sedež ima v Športnem parku Krupa v Stranski vasi. Začetki društva, ki je nastalo tako rekoč iz nič, so bili zelo težki. A z marljivim prostovoljnim delom, jekleno voljo in velikimi lastnimi vlaganji je članom uspelo, da je društvo, še posebno pa njegova tekmovalna proga, poznano po vsej državi in zunaj njenih meja.

»Pravzaprav je bilo ves čas težišče dela kluba in zdaj društva v urejanju Športnega parka Krupa, ki ga je začel Simonič urejati na svojih njivah, pozneje pa je dokupil še sosednjo zemljo. Tako smo uredili progo, ki je sedaj dolga 1.400 metrov, dovozno pot, klubske prostore, napeljali vodovod, elektriko, telefon in uredili namakalni sistem. Uspelo nam je zgraditi najmodernejše tekmovališče za motokros v Sloveniji, ki ima tudi vsa potrebna dovoljenja. Veseli smo, da je proga urejena tako, da je od skednja mogoč pogled po vsej trasi. Doslej je bilo opravljenega veliko prostovoljnega dela, a tudi zdaj člani vzdržujemo progo udarniško. Na voljo je za treninge, dvakrat na leto pa pripravimo tekmovanja,« pove dolgoletni predsednik društva Ivo Kambič.

Tako sta sedaj v Stranski vasi na ogled državno prvenstvo v sedmih kategorijah, ki poteka pod okriljem AMZS, ter pokalno prvenstvo na državni ravni. Letos se jima je prvič pridružilo še rekreativno prvenstvo. Da Stranska vas v motokrosu nekaj pomeni, pove podatek, da se državnega prvenstva udeleži okrog 70 dirkačev, pokalnega pa celo 120 in več tekmovalcev in tekmovalk. Pri njih sta tekmovala tudi Tim Gajser in njegov oče Bogomir, ki sedaj vozi za veterane. V preteklih letih pa so med drugim pripravili celo avtokros in odprto prvenstvo Madžarske. Dirke so znane tudi po tem, da si jih ogleda veliko gledalcev. Ker v društvu namenjajo veliko pozornost izobraževanju članov, lahko kakovostno organizirajo dirke z lastnimi športnimi funkcionarji. Ivo, ki sicer nikoli ni vozil krosa, ima pa rad vse, kar diši po bencinskih hlapih, meni, da bi gotovo lahko dobili tudi evropsko prvenstvo, a se boji, da bi bila organizacija tako pomembnega dogodka za društvo prevelik zalogaj.

Društvo ima sedaj 75 članov, Kambič pa je vesel, da je v zadnjem času kar nekaj podmladka. »Več kot polovica članov ima tudi motorje za kros, trenutno pa tekmujejo le štirje, od tega dva veterana. Lahko pa se pohvalimo, da je bil naš član Dejan Ogulin državni prvak v kategoriji do 65 cm3, dobre rezultate pa so dosegli tudi Marko Špehar, Andrej Čuden in Uroš Ilc,« omeni Kambič.

Da je delo, ki ga opravlja Avto-moto društvo Kolpa MXS, velikega pomena, so opazili tudi v semiški občini. Zato je društvo lani prejelo občinsko diplomo, v obrazložitvi pa je zapisano, da mu gre zahvala, da je motokros postal priljubljen v Beli krajini, proga v Stranski vasi in odlična organizacija tekmovanj pa sta pripomogli k večji prepoznavnosti Semiča in Bele krajine.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 9. novembra 2017

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

21.1.2018—     + (1)     – (1)     Oceni Valerij 

Pa zakaj spet ime Kolpa. Kaj BK ima samo Kolpo ? Zakaj ni raje recimo Krupa ?

21.1.2018Oceni frenk 

Kolpa je čist primerno ime

21.1.2018Oceni cedevitas 

mogoče klopa ali klupa...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava