DL: Mitja Krevs doma najprej zlezel v sod z mrzlo vodo

19.1.2018 | 11:10

  Iz srednjeprogaša se je razvil v maratonca.

  Iz srednjeprogaša se je razvil v maratonca.

Krevs je po poklicu magister inženir živilstva, zato si lahko sam sestavlja jedilnike.

Krevs je po poklicu magister inženir živilstva, zato si lahko sam sestavlja jedilnike.

Mitja Krevs je na Ljubljanskem maratonu osvojil naslov državnega prvaka.

Mitja Krevs je na Ljubljanskem maratonu osvojil naslov državnega prvaka.

Naslov državnega prvaka na nedavnem Ljubljanskem maratonu je osvojil 28-letni Mirnopečan Mitja Krevs. S časom 2:32:25 je Dolenjec, ki je bil doslej bolj znan kot srednjeprogaš, v absolutnem vrstnem redu osvojil enajsto mesto. Za zmagovalcem, Kenijcem Mariusom Kimutaijem, je zaostal slabih 24 minut. V zadnjih kilometrih je imel hude težave s krči, zato so ga takoj po prihodu v cilj odnesli v zdravniško oskrbo.

Kakšni so občutki po dobrem tednu? Kaj ste najprej naredili, ko ste iz Ljubljane prišli domov?

Po tednu dni je počutje že precej dobro, v prvih dneh je bila prisotna utrujenost, ki je značilna po pretečenem maratonu. Bilo je nekaj »muskelfibra« in nekaj žuljev. Prva stvar, ki sem jo storil doma, je bila, da sem šel v sod z mrzlo vodo.

Morda bi veljalo vendarle kaj reči o vaših krčih na maratonu. Zakaj menite, da je prišlo do njih, se vam je to že kdaj zgodilo?

Glede krčev nimam enoznačnega odgovora. Take izkušnje s krči do zdaj še nisem imel. Mislim, da je bila priprava na maraton ustrezna, prav tako prehrana pred tekmo, kot tudi načrt pijače in gelov med samo tekmo. Kljub temu je bil očitno en faktor, ki ni bil optimalen. Tudi sam končni rezultat ne kaže optimalne pripravljenosti.

Kako naprej? Za spletni portal dolenjskilist.si ste kolegici Sabini Gosenca rekli, da ste z mislimi že pri novih tekih, a da so mnoge stvari še odprte, saj bi potrebovali večjo podporo za njihovo realizacijo.

S trenerjem morava sicer še analizirati sezono in postaviti temelje za naslednjo. Trenutno sem še na aktivnem odmoru, vendar kmalu bo treba začeti trenirati za naslednjo sezono.

Sicer ste tekač na krajše proge. Zakaj ste se odločili za nastop na tem maratonu?

Krajše razdalje so v tem trenutku preteklost, vsekakor bom še tekmoval na stezi, vendar te tekme ne bodo primarnega pomena. V zadnjem obdobju sem že tekmoval predvsem na daljših razdaljah in tako bo ostalo tudi v prihodnje.

Zakaj ste zapustili AK Krka in kako potekajo treningi v AD Kladivar?

Ob takratni menjavi trenerja so mi bili ponujeni boljši pogoji v novem klubu, zato sem odločil za menjavo. Atletika je individualen šport, vendar je podpora kluba tudi pomembna. Proces treninga se kljub menjavi kluba ni spremenil, saj še vedno opravljam večino treningov v domači okolici ali na stadionu v Novem mestu.

Ste profesionalni športnik ali hodite tudi v službo?

Trenutni pogoji ne omogočajo, da bi se lahko ukvarjal samo s športom, zato že nekaj časa iščem zaposlitev. Seveda to po eni strani pomeni velik korak nazaj, saj je zaposlitev za osem ur težko usklajevati z vrhunskim športom, vendar enostavno nimam izbire. Optimalna bi bila zaposlitev za polovični delovni čas, ki bi mi še vedno omogočila treniranje na visokem nivoju, vendar je skoraj nemogoče dobiti tako službo. Podpora atletske zveze in kluba je bila v času poškodbe nična. Sponzorje je zelo težko pridobiti, saj ima malokateri posluh, sem pa iskreno hvaležen tem, ki mi pomagajo, na tem mestu bi izpostavil Roletarstvo Medle in Fizioterapijo Rudolfovo.

Kot magister inženir živilstva se verjetno zelo dobro spoznate na prehrano. Si sami sestavljate jedilnike ali je kovačeva kobila bosa?

Za prehrano skrbim sam. Zagotovo mi je študij v marsičem pomagal. Bil je odlična dopolnitev k mojim treningom, vesel sem, da sem se odločil za ta študij.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 9. novembra 2017

Janja Ambrožič, foto: arhiv Mitje Krevsa

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

19.1.2018Oceni opazovalec 

Ko treniraš in se priganjaš "do zadnjega atoma", nikoli ne pozabi, da je treba kolikor toliko zdravo, kvalitetno in človeka vredno življenje, živeti tudi v starosti. Da ti ne bo kasneje tako, kot je bilo s Červanom.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava