DL: Bizeljski ajdov kolač - En recept in mnogo lepih misli

18.1.2018 | 14:50

Skoraj vsi, ki so pekli kolač za letošnjo razstavo.

Skoraj vsi, ki so pekli kolač za letošnjo razstavo.

Pogled med obiskovalce tokratne razstave

Pogled med obiskovalce tokratne razstave

Ajdov kolač ni več samo v domeni žensk, kaže natančen pogled na razstavo.

Ajdov kolač ni več samo v domeni žensk, kaže natančen pogled na razstavo.

Milena Vranetič, ena od začetnic razstave bizeljskega ajdovega kolača,  kmetijska svetovalka Marija Levak, Zdravka Kampijut, predsednica Društva  kmetic Brežice, in Slavica Antolovič, predsednica Aktiva kmetic  Bizeljsko pri Društvu kmetic Brežice.

Milena Vranetič, ena od začetnic razstave bizeljskega ajdovega kolača, kmetijska svetovalka Marija Levak, Zdravka Kampijut, predsednica Društva kmetic Brežice, in Slavica Antolovič, predsednica Aktiva kmetic Bizeljsko pri Društvu kmetic Brežice.

Ivan Kreft: Vsak ajdov kolač je posebnost zase.

Ivan Kreft: Vsak ajdov kolač je posebnost zase.

Damjan Golob je stalni ocenjevalec na razstavah, Zdravka Kampijut se mu je zahvalila za tovrstno zvestobo kolaču.

Damjan Golob je stalni ocenjevalec na razstavah, Zdravka Kampijut se mu je zahvalila za tovrstno zvestobo kolaču.

Ajda navdihuje tudi učence OŠ Bizeljsko, da pod mentorstvom Vilka Ureka s pesmijo pospremijo razstavo kolača.

Ajda navdihuje tudi učence OŠ Bizeljsko, da pod mentorstvom Vilka Ureka s pesmijo pospremijo razstavo kolača.

Na Bizeljskem enajsta razstava ajdovega kolača – Med izdelovalci tudi štirje osnovnošolci – Upanje za turizem in za kmetijstvo – Rute

Še preden se je ajda po letošnji žetvi polegla v kaščah, so se ji na Bizeljskem nedavno spet poklonili z enajsto razstavo bizeljskega ajdovega kolača. Razstavo so tudi tokrat pripravili na Turistični kmetiji Balon – Bela gorca.

»Naš ajdov kolač smo že predstavili na različnih dogodkih zunaj Bizeljskega,« je na razstavi rekla Zdravka Kampijut, gospodinja in kmetica z omenjene turistične kmetije, sicer pa tudi predsednica Društva kmetic Brežice. Kolač je med drugimi pokusil, je povedala, ameriški veleposlanik med obiskom v Brežicah, to ajdovo jed so doslej že imeli priložnost spoznati obiskovalci različnih dogodkov v Brežicah, skratka tudi z ajdovim kolačem se Bizeljanci predstavljajo svetu.

»Letos smo v oceno prejeli triindvajset vzorcev ajdovega kolača. Od teh je bil vmes kakšen tudi netipičen. Spet so bili kolači zelo dobri, razlike med njimi so bile zelo majhne. Kolače so pripravili tudi štirje osnovnošolci,« je pojasnil predsednik komisije za ocenjevanje ajdovega kolača Damjan Golob.

Anica Černelič, Klara Pinterič, Jožica Putrih in Vesna Lapuh Vimpolšek so za svoj kolač letos prejele zlato priznanje.

Na dosedanjih razstavah so po besedah Kampijutove našteli več kot dvesto ajdovih kolačev. Med izdelovalke so organizatorji in ocenjevalci pred letošnjo razstavo razdelili več kot trideset zlatih odličij, ob srebrnih in bronastih, seveda.

Ob številkah, ki jih omenja predsednica brežiških kmetic, je zanimiv podatek, da so kolače pripravile v veliki večini ženske, a je bilo vmes tudi nekaj moških pekov.

Številke govorijo tudi o trudu organizatorjev in izdelovalcev in najbrž se bo to prej ali slej poznalo tudi v lokalnem turizmu. Nekako tako na zadevo najbrž gleda brežiška podžupanja Katja Čanžar, ki je na razstavi rekla, da je turizem močno povezan s hrano. In tako lahko tudi ajdov kolač Bizeljsko po njenem vključi v turistično ponudbo.

Mogoče turisti želijo seči na Bizeljskem po ajdovem kolaču tudi zato, ker je ta jed nekaj posebnega, saj odstopa od množinsko narejenih živil. »Čestitam izdelovalcem ajdovega kolača. Delate ga po enotnem receptu, a je vsak malo drugačen. Vsak kolač spremljajo misli tistega, ki ga je pripravil,« je na razstavi rekel profesor Ivan Kreft z ljubljanske biotehniške fakultete, mednarodno uveljavljen poznavalec ajde in, rekli bi lahko, spoštovani mentor nove generacije slovenskih pridelovalcev ajde.

Ajdov kolač je znamenje neke dobre prihodnosti, kot lahko razumemo besede predsednice Zveze kmetic Slovenije Irene Ule, ki je vesela ob spoznanju, da na Bizeljskem tako zavzeto pripravljajo ajdov kolač. »Pomembno je to znanje predajati naprej,« je rekla na razstavi. Naslednji rodovi bodo, kot je poudarila kmetica leta 2017 Karolina Črešnar, delali, kar jih bomo naučili. »Veselim se, da so mladi še pripravljeni ostati na kmetiji,« je rekla Črešnarjeva.

Z vsem omenjenim, kar je ponudila očem, ušesom in vsem drugim čutilom, sem spada tudi veselje obiskovalcev ob pokušanju kolačev na razstavi in bizeljskega vina na prizorišču, pomeni nedavna razstava uspešno pot ajdovega kolača. Svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti pri KGZ Novo mesto Marija Levak se je na razstavi zahvalila vsem, ki pripravljajo ajdov kolač, in vsem, ki si prizadevajo za široko uveljavitev kolača. Pri tem je med drugimi med začetniki razstav ajdovega kolača omenila tudi Mileno Vranetič.

Bizeljski ajdov kolač navdihuje še na druge načine, kot je omenjeni. Tako so na razstavi, ki jo je tudi tokrat povezovala Nataša Šekoranja Špiler, nastopili učenke OŠ Bizeljsko kot pevke z mentorjem Vilkom Urekom, pevsko-glasbeni duet Irena Hribar kot Edith Piaf in harmonikar Uroš Polanec ter s kratko odrsko igro članici Turističnega društva Bizeljsko Vesna Kunej in Erna Rožman.

Organizatorji so pripravili razstavo v razstavi, saj so dali na ogled tudi rute. O rutah, za razstavo katerih je dala pobudo Mihaela Balon, je izčrpno govorila Ivanka Počkar, kustosinja v Posavskem muzeju Brežice.

Med popotovanjem po vsaki izmed obeh razstav so se obiskovalci lahko ustavili še na stojnicah s pridelki in izdelki.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 9. novembra 2017

Besedilo in foto: M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava