DL: Dve desetletji čateške kulture

18.1.2018 | 10:10

Ob praznovanju jubileja so odprli tudi razstavo glinenih izdelkov, ki so nastali na eni izmed prejšnjih delavnic društva. V ozadju pa nastopa mešani pevski zbor Kres. (Foto: Matej Mlakar)

Ob praznovanju jubileja so odprli tudi razstavo glinenih izdelkov, ki so nastali na eni izmed prejšnjih delavnic društva. V ozadju pa nastopa mešani pevski zbor Kres. (Foto: Matej Mlakar)

Kulturno umetniško društvo Popotovanje Frana Levstika Čatež letos praznuje okrogel jubilej. Dvajset let uspešnega delovanja so zaznamovali s krajšo slovesnostjo, na kateri so se sprehodili skozi preteklost in obujali lepe spomine, obenem pa so odprli razstavo, namenjeno društvu, in razstavili nekaj izdelkov iz preteklih delavnic, ki jih v vseh teh letih ni primanjkovalo.

Dogodek so poimenovali KULtura 7300, kar ponazarja 7300 dni oziroma dve desetletji čateške kulture. »Za nami je pestra prehojena pot z dobrimi rezultati, če vemo, da smo pred dvajsetimi leti začeli skoraj z ničle,« pravi predsednica društva Mija Benedičič, ki čateške kulturnike vodi od začetka.

Na Čatežu je kulturno društvo sicer delovalo že pred vojno, po njej pa je zaradi premajhnega posluha za kulturo, saj je bila v ospredju predvsem gradnja infrastrukture v kraju, postopoma zamrlo. Znova so ga obudili pred dvajsetimi leti in kmalu ob Prešernovem prazniku v centru šolskih in obšolskih dejavnosti pripravili prvo razstavo s kulturnim programom. Do danes se je pod njihovim okriljem zvrstilo že mnogo različnih prireditev in dogodkov, s čimer poskušajo popestriti kulturni utrip kraja. Na leto pripravijo tudi kar nekaj delavnic, med drugim slikanje na steklo in svilo, ustvarjali so z glino, izdelovali sveče, oblikovali nakit in drugo, našteva Benedičičeva in dodaja, da so v sklopu praznovanja jubileja na ogled postavili izdelke velike forme iz gline.

Pod okriljem društva deluje pet sekcij. Med najbolj prepoznavnimi je gledališka skupina P.L.I.N., ki je pred leti prejela srebrno plaketo na Festivalu Vizije, regijskem srečanju mladinskih gledaliških skupin osrednje slovenske regije, in občinsko priznanje trebanjske občine za uspešno kulturno udejstvovanje. S srebrnim in bronastim priznanjem na regijskem tekmovanju se lahko pohvali tudi mešani pevski zbor Kres, zelo dejavni pa so tudi v otroški skupini Netopir, plesni skupini Simple in harmonikarski sekciji Čateški M'skvantarji. Gledališka in plesna skupina ter skupina Netopir združujejo mlade ustvarjalce, v pevskem zboru in harmonikarskem orkestru pa so člani precej različnih starostnih obdobij. To društvu daje posebno barvitost in upanje v trajnostni obstoj.

Z majhnimi, a trdnimi koraki stopajo naprej. »Danes smo sposobni pripraviti eno uro samostojnega kulturnega programa. Imamo pestro društvo. Želimo si trajnosti, zato veliko delamo tudi z mladino,« pove predsednica društva, v katerem je trenutno okoli 60 članov. Društvo deluje v prostorih Kulturnega doma Čatež, ki je v neposredni bližini nekdanjega, predvojnega kulturnega doma in pravzaprav skoraj na mestu, kjer je v Levstikovih časih stala Roštanova gostilna, v kateri je Levstik zaključil svoj potopis.

Društvo bo s svojim prispevkom tudi letos obogatilo etnografsko-vinsko prireditev Razhodnja ob koncu 31. popotovanja po Levstikovi poti.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 9. novembra 2017

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava