GRASPINNO – Prvo srečanje živega laboratorija za Zeleno javno naročanje

13.1.2018 | 08:40

GRASPINNO – Prvo srečanje živega laboratorija za Zeleno javno naročanje
GRASPINNO – Prvo srečanje živega laboratorija za Zeleno javno naročanje

12. januarja 2018 je v Vrbini na Inštitutu za energetiko potekalo 1. srečanje živega laboratorija za Zeleno javno naročanje projekta GRASPINNO (Transnacionalni model, strategije in podpora pri odločanju inovativnim grozdom in poslovnim mrežam za doseganje zelene rasti, s poudarkom na zelenem e-naročanju URE/OVE rešitev pri energetski obnovi javnih zgradb).

Cilj projekta GRASPINNO je izboljšati znanje javnega in zasebnega sektorja pri upravljanju energetske učinkovitosti zgradb. Z inovativnimi rešitvami zelenega naročanja projekt omogoča doseganje prihrankov energije ter spodbuja učinkovitejšo prenovo javnih zgradb v okviru pametnih mest in skupnosti. V projektu vzpostavljenih osem živih laboratorijev bo pripomoglo k doseganju vedenjskih sprememb v korist ekoloških inovacij in zelene energije.

V okviru Slovenskega živega laboratorija smo partnerje seznanili z inovativnimi rešitvami zelenega naročanja, ki vodijo k prihrankom energije ter spodbujajo učinkovitejšo obnovo javnih zgradb. Cilj živega laboratorija je izboljšati znanje javnega sektorja pri upravljanju energetske učinkovitosti zgradb ter hkrati spodbuditi majhna in srednja podjetja k sodelovanju na trgu zelene energije.

Sestanka so se udeležili predstavniki štirih podjetij ter petih javnih ustanov. Uvodnim predstavitvam projektov je sledilo predavanje na temo Zelenega javnega naročanja, ki ga je strokovno izvedla ga. Tatjana Orhini Valjavec iz Ministrstva za okolje in prostor. Gregor Srpčič s Fakultete za energetiko UM je udeležencem predstavil spletno orodje za zeleno javno naročanje, ki je bilo razvito v sklopu projekta GRASPINNO in je namenjeno javnim ustanovam ter srednjim in malim podjetjem za pomoč pri izvedbi oziroma prijavi na javna naročila.

Skupni diskusiji vseh deležnikov živega laboratorija za zeleno javno naročanje je sledil še voden ogled Inštituta za energetiko, Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru.

J. O.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava