150-letnica smrti škofa Barage

12.1.2018 | 08:20

150-letnica smrti škofa Barage
150-letnica smrti škofa Barage

19. januarja 1868 je v Marquettu v ZDA umrl naš veliki misijonar in škof, vzgojitelj indijanskih ljudstev in etnolog Friderik Irenej Baraga.

V imenu Župnije Trebnje in tamkajšnjega kulturnega društva Vas obveščamo in lepo vabimo na praznovanje 150-letnice smrti velikega misijonarja in škofa Friderika Ireneja Barage, ki jo bomo obeležili s slovesnostjo v soboto, 13. januarja, v Trebnjem. Slovesno somaševanje škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil novomeški škof Andrej Glavan, se bo začelo ob 10.00 uri v župnijski cerkvi. Po maši bo sledila priložnostna akademija. Slovesnost bo hkrati tudi škofijsko srečanje kolednikov iz cele novomeške škofije, ki bodo ob liku misijonarja Barage imeli po maši ločen program v župnijskih pastoralnih prostorih.

Baragov kratek življenjepis si lahko ogledate na spletni strani Škofije Novo mesto.

V letu 2018 bo v spomin na škofa Baraga še več drugih dogodkov:

-        29. junija 2018 bo ob 19.00 v okviru Baragovih dni slovesna sveta maša ob Baragovem rojstnem dnevu in molitev za beatifikacijo v župnijski cerkvi v Trebnjem. Po maši bo kulturni program.

-        30. junija 2018 se bo ob 7.00 v okviru Baragovih dni začel pohod po Baragovi poti od župnijske cerkve v Trebnjem (izpred Baragovega spomenika) mimo gradu do Vrhtrebnjega, Dobrniča, kjer je bil krščen, Male vasi, kjer je rojstna hiša in nazaj do Trebnjega.

-        23. septembra 2018 bo nedelja svetniških kandidatov ljubljanske metropolije z osrednjim dogodkom v Trebnjem v župnijski cerkvi, kjer bo ob 15.00 molitev, ob 16.00 sveta maša, po njej pa kulturni program.

-        Celo leto 2018 bo v Baragovi galeriji v Trebnjem na ogled razstava o Baragovem življenju, obeta pa se še razstava Baragovih dokumentov, knjig in predmetov ter razstava čipk na temo Barage.

-        Tudi Baragovo rojstno hišo v Mali vasi pri Dobrniču si je možno ogledati vse leto ob vnaprejšnjem dogovoru.

-        Oratorij Slovenija 2018, ki bo po župnijah potekal v poletnih mesecih, bo posvečen Baragu.

-        Založba Družina pripravlja brošuro, ponatis slikanice, podobe Barage, podobice z molitvijo, spominke.

Več podatkov in koristnih povezav lahko najdete na Spletni strani Škofije Novo mesto.

Lepo povabljeni!

Janko Pirc, tiskovni predstavnik Škofije Novo mesto

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (19)

13.1.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni OBČAN 

Molimo, da bi Friderik Irenej Baraga čimprej dosegel čast oltarja. Ni bilo lahko zapustiti mu dom in se podati v popolnoma tuj in nepoznani svet. Verjetno je bil prvi ali pa vsaj eden prvih Slovencev, ki je stopil na ameriška tla.

13.1.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni janez 

Nič ne nuca nič ne škodi.

13.1.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni dolenjc 

Eno je pomagat Indijancem, drugo pa je izpolnjevat prvotne zahteve za status Svetnika, ki so od poljaka naprej, popolnoma profanirane. Če že kdo iz Slovenije, bi to morala biti Jurij Humar s Primskovega in Magdalena Gornik z Gore pri Sodražici. Njih dveh se pa nihče ne spomni ?! Le zakaj ??!! Mogoče pa zato, ker sodobna "znanost" niti slučajno nima odgovorov na to, kar sta počela.

13.1.2018Oceni Samo vprašam 

Vzgojitelj Indijancev .... Benti sveca ali je pokristjanjevanje vzgoja??

13.1.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni barcelona 

Ni. Vzgoja bi bila priprava Indijancev za vstop v partijo, benti sina.

13.1.2018Oceni Samo vprašam 

barcelona ampak v prispevku piše " vzgoja"... Torej je bil Baraga vendarle - komunist ;-))?? Sam vprašam ;-))!!

14.1.2018+2     + (3)     – (1)     Oceni barcelona 

Si pač eden od tepcev ki mislijo da je poslanstvo misijonarstva zgolj pokristjanjevanje... Je veliko več. Tu je splošna humanitarna dejavnost, Baraga ni bil tam samo župnik. Bil je oseba,ki je popotovala po širokem teritoriju in Indijance opismenjevala, jih učila obrti, zdravila...Pusti svojo marksistično literaturo! Je zelo iz mode. Preberi kakšno knjigo o Baragi, pa ne boš postavljal bedastih vprašanj.

14.1.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni opazovalec 

Nekateri tudi po več desetletjih, ne morejo izstopiti iz svojega partijskega razmišljanja.

14.1.2018+1     + (2)     – (1)     Oceni Legat. 

Draga moja vse kar je počel ta Baraga je počel za RKC! Indijanci so bili le hvaležen material za bodoče finančne podpornike. Sej pravim - nekoč z ognjem in mečem, danes s sendviči!! Ki pa jih na koncu pokristjanjeni drago plačujejo ! RKC ( pa tudi druge religije) so v zatonu. Vse manj je verujočih, vse manj tistih, ki so pripravljeni služiti lažem in izmišljotinam peščice, ki si želi le oblasti in nadzora nad ljudmi ... Skrajni čas ! Sicer pa je RKC prav tako neke vrste partija, vendar le skrajno pokvarjena. Zakaj? Ker že novorojenčke s krstom prisiljuje v članstvo in jih posiljuje s svojimi dogmami. Ki pa z realnostjo nimajo prav nič skupnega ...

14.1.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni barcelona 

Še en velik strokovnjak za Cerkev.Gledano s stališča oboževalca dialektičnega materializma je tvoja trditev na liniji. Bravo! Nekaj Kumrovca ti je še ostalo.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava