Predavanje ''Invazivke na poti'', RIC Novo mesto

11.1.2018 | 09:30

V Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto bo od 4. decembra do 18. januarja 2018 na ogled razstava o tujerodnih vrstah v gozdovih. Razstava z naslovom »Invazivke na poti« predstavlja tujerodne rastline, žuželke, sesalce in glive, ki ogrožajo slovenske gozdove oziroma negativno vplivajo na gospodarstvo ali zdravje ljudi.

Obiskovalci na razstavi spoznajo invazivne tujerodne vrste, njihove poti vnosa oz. širjenja ter načine, kako lahko vsak posameznik prispeva k preprečevanju škode, ki jo tujerodne vrste lahko povzročijo.

Razstavo bo pospremilo predavanje, ki se ga lahko brezplačno udeležite 11. januarja 2018 ob 9.30. uri v RIC Novo mesto. Udeleženci si bodo ogledali tudi kratek film o tujerodnih vrstah pri nas.

Razstavo in predavanje pripravljajo v projektu LIFE ARTEMIS - Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje za invazivne tujerodne vrste v gozdu, katerega cilj je povečati osveščenost splošne javnosti in zasebnih lastnikov gozdov o škodi, ki jo v gozdovih povzročajo invazivne tujerodne vrste. V projektu bodo vzpostavili sistem za zgodnje obveščanje in hitro odzivanje na tujerodne vrste v gozdu in na državni ravni izboljšali zmogljivost za zgodnje odkrivanje tujerodnih vrst z usposabljanjem strokovnjakov, prostovoljcev in lastnikov gozdov. V ta namen so že pripravili opozorilni seznam tujerodnih vrst (http://tujerodne-vrste.info/opozorilni-seznami/), ki v Sloveniji še niso prisotne oz. se pojavljajo v manjšem obsegu in jih je s primernimi ukrepi še mogoče odstraniti oz. preprečiti njihovo širjenje. Za sporočanje podatkov o pojavu teh vrst so vzpostavili spletno in androidno aplikacijo »Invazivke« (https://www.invazivke.si/ in v Google Play). Za lažje prepoznavanje tujerodnih vrst v gozdovih pa je na voljo tudi terenski priročnik (http://tujerodne-vrste.info/wp-content/uploads/2017/07/Terenski-prirocnik_tujerodne-vrste_LIFE-ARTEMIS_WWW_nizka-locljivost.pdf).

Projekt izvaja Gozdarski inštitut Slovenije (v letošnjem letu beleži 70 let delovanja) s partnerji Zavodom RS za varstvo narave, Zavodom Symbiosis, so. p., ter Zavodom za gozdove Slovenije. Sofinancirajo ga Evropska komisija, Ministrstvo za okolje in prostor ter Mestna občina Ljubljana, traja pa od julija 2016 do oktobra 2020.