DL: Polnilnica je, avtov še ni - druga polnilna postaja v Beli krajini

10.1.2018 | 13:20

Andrej Kunič (na desni) je prvi uporabil metliško polnilno postajo za električne avtomobile. (Foto: M. B.-J.)

Andrej Kunič (na desni) je prvi uporabil metliško polnilno postajo za električne avtomobile. (Foto: M. B.-J.)

Metliški župan Darko Zevnik in predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič sta v bližini lekarne v metliškem Naselju Borisa Kidriča predala namenu polnilno postajo za električne avtomobile. To je druga tovrstna postaja v Beli krajini, prvo so februarja odprli v Črnomlju.

Metliška polnilna postaja z dvema polnilnima prostoroma je srednje hitra. Takšne večinoma uporabljajo za polnjenje električnih vozil na javnih polnilnih prostorih. Občina je plačala stroške gradbenih del, ki so veljala 6.800 evrov. Ker v poslovno-trgovskem centru Gala primanjkuje parkirišč, so se na občini odločili urediti dva nova parkirna prostora za polnjenje. Elektro Ljubljana je poskrbelo za vsa elektromontažna dela ter polnilno postajo, za kar je odštelo dobrih 7.700 evrov.

Na Elektru Ljubljana so obljubili, da bo do nadaljnjega polnjenje brezplačno. Polnilnico lahko uporabljajo vsi uporabniki, ki se bodo predhodno brezplačno registrirali na spletni strani. Kot je dejal Zevnik, je promet eden največjih povzročiteljev emisij škodljivih snovi v ozračje, zato EU in naša država v prizadevanjih za trajnostni razvoj, obvladovanje podnebnih sprememb in omejevanje onesnaževanja okolja močno podpirata omejevanje porabe fosilnih goriv. S postavitvijo polnilne postaje je občina naredila prvi korak k spodbujanju elektromobilnosti v občini. Kakšne so prednosti avtomobilov na električni pogon v primerjavi s tistimi na fosilna goriva, je predstavil Andrej Kunič iz Črnomlja, ki je poleg Gorana Mikšiča iz Vinice edini lastnik električnega avtomobila v Beli krajini.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 2. novembra 2017

M. B.-J.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

11.1.2018–2     + (0)     – (2)     Oceni OBČAN 

Ali se naselje Borisa Kidriča v Metliki imenuje po klavcu Slovencev, po katerem se imenuje tudi Kidričevo, kjer so na podstavek njegovega kipa posadili svinjsko glavo? Metličani so lahko ponosni na krvosesa Slovencev. Sosednjo ulico bi morali poimenovati po mesarju Ivanu Mačku-Matiji ali po Francu Stadlerji. Pa tudi poimenovanje po Mitji Ribičiču bi ustrezalo

11.1.2018Oceni Kar na smeh mi gre 

Občan se strinjam. Navedene ulice je potrebno poimenovat po domoljubih in ne po izdajalcih. Kot bi ti seveda rad ;-))!!

11.1.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni bralec 

Metličani dajte to ulico poimenovat po kakem tajkunu ki je osiromašil slovenske delavce (Bavčar,Šrot,Kordež,Zidar, ali recimi JJ kateremu iz neba pada denar v njegov žep...... Izbira je velika ustrezalo bi tudi bančna luknja brez Golega otoka.

11.1.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Pozitivna Slovenija 

Dajte ulici ime Jankovič ane .....ker je poštenjak da mu bog iz neba pošilja denar na ŽR

11.1.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Kar na jok mi gre 

"Kar na smeh mi gre" a resno misliš? Slovenija je oropana in razprodana. Tvoji otroci bodo hlapci!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava