DL: Črnomelj - Odslej več obnov v mestnem jedru?

9.1.2018 | 14:10

DL: Črnomelj - Odslej več obnov v mestnem jedru?
DL: Črnomelj - Odslej več obnov v mestnem jedru?

Črnomaljski občinski svet je sredi leta 2006 sprejel pravilnik o sofinanciranju prenove fasad in streh v starem črnomaljskem mestnem jedru. Njegov namen je bil spodbujati obnovo stavb in oživljanje starega mestnega jedra. Dve leti pozneje so s spremembo pravilnika razširili sofinanciranje še na druge ureditve, ki prispevajo k lepši podobi mestnega jedra.

Vendar pa je dosedanji pravilnik omejeval sofinanciranje na največ 25 odst. celotne vrednosti vlaganj v prenovo. A ker razpoložljiva proračunska sredstva v letih od 2014 do 2016 niso bila porabljena v celoti, večkrat pa so bili zneski zaradi relativno nizkih vrednosti prenove skromni, so občinski svetniki dali pobudo, da bi delež sofinanciranja dvignili na največ 50 odst. vrednosti prenove. Svetniki so ta predlog soglasno podprli.

Ko pa je bila na dnevnem redu že tema o starem mestnem jedru, so svetniki županji Mojci Čemas Stjepanovič postavili tudi nekaj vprašanj. Tončko Jankovič je, glede na to, da mestno jedro kaže klavrno podobo, zanimalo, ali občina lahko ponudi lastnikom objektov pomoč ali predloge, kako naj se lotijo zadev, da bi v starem delu mesta prišlo do sprememb. Županja je pojasnila, da je občina, poleg sofinanciranja obnove fasad, streh in drugih ureditev, z nekaterimi lastniki opravila pogovore, pomagala ljudem pri izbiri barve za fasade, jih napotila v ustrezne ustanove. A nekateri niso pripravljeni obnoviti svojih hiš. Upa, da bo mogoče po spremembi pravilnika kaj drugače. Zagotovila pa je, da so denar dobili vsi, ki so zanj zaprosili občino.

Boris Grabrijan je opozoril, da hiša izpod velikega mostu ni v ponos ne mestu ne občini. Županja je povedala, da čaka še na odgovor Centra za socialno delo Novo mesto. Leopolda Perka pa je zanimalo, kaj se dogaja z delom mesta, ki ga domačini poznajo kot Ajdovo zrno. Županja je pojasnila, da je lastnica hiše v Ajdovem zrnu obvestila občino, da namerava objekt porušiti. Tisti, ki vodi postopek rušenja, je bil na pogovoru na občinski upravi, kjer so mu povedali, da za rušenje potrebuje gradbeno dovoljenje in dovoljenje za zaporo ceste. Od takrat se ni zgodilo nič. Grabrijan pa je vprašal, kakšna je strategija občine glede Ajdovega zrna. Izvedel je, da je idejna zasnova omenjenega dela narejena, tam, kjer stoji Triplatova hiša, pa je predvidena gradnja hostla.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista 26. oktobra 2017

M. B.-J.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (16)

9.1.2018Oceni sprehajalka 

Kaj pa je z hišo na Kolodvorski cesti (med frizerskim salonom in fotografom) kjer odpada fasada. Če ni v mestnem jedru se pa nihče ne briga zanjo?

9.1.2018Oceni nakovalo  

in kje bo dobila oz komu bo vzela cvenke Očina za sofinanciranje . in kakšne papirje morajo imeti obnovitelji fasad . Verjetno papirologija zarušitev za ''Ajdovo zrno '' stane več kot rušenje in parcela skupaj !!! mar niso bili že predlogi da ajdovo zrno odkupi občina .???

9.1.2018Oceni rojko 

Županja Mojca ne obvlada vodenja občine ,ekipo ima slabo dolgo na oblasti rezultati katastrofalni ali pa jih ni

9.1.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Kosmati 

"rojko" prav imaš preprčala me je, da je poden od podna. Njeni podrejeni so po moji oceni pol pismeni kot, da bi imeli plesni tečaj namesto višje izobrazbe. Skrajni čas je te ljudi dati na rešeto pa naj plevel izvoli za trak v Revoz!

9.1.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni vika lozar 

Jedro mesta bojo rihtali,a ene obvoznice,ceste ne morejo zrihtat solidno,a izgovarjat se na državo je najboljse,obcina ne more zrihtat ene rusevine zdraven frizerskega salona,da se ne govori kaj je od zadaj polno misov i stakarjov,fuj i taka obcina

10.1.2018Oceni 4578 

Spet Vikina kradljivka identitete na delu, ki še vedno ni ponovila slovničnih pravil iz osnovne šole.

10.1.2018Oceni Jozica 

Kaj bo Vika kandidirala za zupana ,boljša bi bla kot Mojca

10.1.2018Oceni vika lozar 

Žalostno je, ker se moram zaradi brezvestnih anonimnežev braniti pred bralci in komentatorji lokalnega spleta. Tretji komentar nisem napisala jaz, upam, da se bo našel način za odkritje resnične osebe, ki me ima res v želodcu. Želim mu boljšo prebavo v letu 2018! Kar se pa tiče pljuvanja vsega in povprek na račun občine in županje pa rečem, da ni vse tako črno, so težave, a je korektno, da se v slučaju neinformiranosti poskušaš pred obrekovanjem poučiti o razmerah takih in drugačnih na ravni občine in države, ki se normalno tudi prepletajo med sabo.

10.1.2018—     + (1)     – (1)     Oceni belsad 

Res Vika, tvoji komentarji so brezpredmetni. V življenju res nisi naredila ničesar, sedaj pa si brihta na vseh področjih, komentiraš, bluziš.

10.1.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni Tone 

Se strinjam z zgornjim. Vika je sramota za Belo krajino !

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava