DL: Z rokami se ne dotikajte obraza

7.12.2017 | 12:15

DL: Z rokami se ne dotikajte obraza

Anonimne ankete so razkrile, da si ob prihodu domov roke umije le polovica ljudi. Na to pozabimo, ker se nam mudi zlagati špecerijo ali pa moramo priskočiti na pomoč otrokom. Tako se virusi v minuti prenesejo na najbolj uporabljane površine v stanovanju, od kljuk do računalniških tipkovnic in daljinskih upravljalnikov. S tem povzročimo, da manj odporni člani družine zbolijo. Bomo odslej doslednejši?

OSNOVNO O UMIVANJU ROK

Če si bomo roke umili vsakič, ko se bomo nanje spomnili, oziroma vedno po uporabi stranišča, pred pripravo jedi ali pred jedjo, vsakič, ko pridemo domov, in potem ko smo delali na tujem računalniku ali se rokovali z  neznancem, bomo virusom preprečili, da bi sploh zašli v našo občutljivo sluznico.

PRSTE STRAN OD OČI IN NOSU

Naj nam preide v navado, da se z rokami ne dotikamo obraza, sploh pa ne mencajmo po oceh in se ne praskajmo po nosu. V sezoni gripe, ki traja vse do pomladi, si raje kot sendvič, ki ga moramo prijeti z roko, zunaj privoščimo obrok, ki terja uporabo pribora. Ali pa jejmo sendvič, ovit v folijo oziroma papir.

REDNO ČISTIMO NAJBOLJ UPORABLJENE POVRŠINE

Z antiseptičnimi robčki vsak dan počistimo služben računalnik in telefon, tudi osebni. Če si sodelavci radi izposojajo naše svinčnike, pobrišimo tudi te. Proti prehladnim obolenjem, ki jih povzroča vec kot 200 virusov, nimamo cepiva, imamo pa ga proti virusom, ki povzročajo gripo. Priporočljivo je, da se proti gripi cepijo ljudje, ki so še posebej ogroženi, majhni otroci, starejši ljudje in nosečnice.

GLEJ NA KROŽNIK!

Jejmo malo in kakovostno. Debelost vodi v veliko bolezni, okrni pa tudi našo naravno odpornost, saj se mora telo ukvarjati s presnavljanjem odvečnih hormonov, ki krožijo po maščobnih celicah, ter s premagovanjem tihih vnetij, namesto da bi ohranjalo dobro obrambo pred virusi.

Članek je bil objavljen v 38. številki Dolenjskega lista 21. septembra 2017

Urška Dretnik

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

7.12.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni IQ 

Pomembno je umiti roke tudi, ko prideš na stranišče ker z bacili katere imaš na rokah prenašaš na spolni organ!!!!!! Po potrebi pa če si jih poščiješ.

8.12.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni pripomba 

Najprej bi MORALA določena služba zdravstva, prevzeti odgovornost v primeru, da pri posamezniku nastopijo težave po cepljenju. Pred cepljenjem je treba ugotoviti, ali je za dotičnega cepljenje sploh primerno. Gripo in prehlad pa se uspešno rešuje s pravilno izdelanim koloidnim

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava