70 let adlešiškega župnika; darilo krajanov - lov na tuno

23.11.2017 | 14:45

70 let adlešiškega župnika; darilo krajanov - lov na tuno
70 let adlešiškega župnika; darilo krajanov - lov na tuno
70 let adlešiškega župnika; darilo krajanov - lov na tuno

Adlešiški župnik Vinko Guna je 21. novembra praznoval 70. rojstni dan. V torek, na god sv. Cecilije, zavetnice cerkvenih pevcev, so mu farani pripravili praznovanje v Domu krajanov. Po končani sveti maši so svojega župnika pozdravili člani KUD Božo Račič Adlešiči: tamburaška skupina, pevska skupina Kresnice-Predice, oktet Prelo in veliko domačinov. Del programa se je nato nadaljeval v skupnih prostorih, kjer so faranke pripravile pogostitev za slavljenca in goste. Vidno ganjen je župnik Vinko Guna dejal, da je zelo vesel in presenečen in kot poanto svoje misli izpostavil besede Janeza Evangelista: »Imejmo se vsi radi«.

Irena Milič je v imenu faranov spisala priložnostni nagovor, ki ga je lepo interpretirala Mateja Ivanušič, darilo krajanov (lov na tuno v Mediteranu) pa je predal Miko Milič. V imenu JZ KP Kolpa se mu je za lepo sodelovanje zahvalil Boris Grabrijan.

Vinko Guna se je kot četrti (od skupno osmih) otrok 21. novembra 1947 sicer rodil v porodnišnici, a je družina takrat živela v Karlovici, župnija Velike Lašče. Osnovno šolo je obiskoval v Karlovici, Velikih Laščah in Mengšu. V srednjo šolo je odšel v Vipavo - v semenišče in logično nadaljeval študij na Teološki fakulteti v Ljubljani. V tistih časih s strani oblasti ni bila priznana kot fakulteta in semeniščniki niso imeli statusa študenta, zato je moral sredi študija odslužiti še vojaški rok. Novo mašo je pel leta 1973 v Mengšu. Nato je služboval kot kaplan v Tržiču in Ribnici ter kot župnik sočasno v dveh farah Jagnjenica in Svibno v Zasavju. Ko je bil leta 1990 premeščen v Adlešiče, je dobil v upravljanje tudi faro Preloka. Med Adlešičani je ostal tudi po upokojitvi in še naprej z enako zagnanostjo opravlja službo in neguje svoje hobije: kmetovanje, ribolov, gobarstvo, pohodništvo, kinologijo … skratka, življenje z naravo. Sam pravi, da ga bodo iz Adlešič odnesli »le z nogami naprej«.

Še na mnoga leta, dragi Vinko!

Nagovor v imenu faranov:

Dragi naš župnik Vinko Guna!

Iz srca Vam voščimo vse najboljše za Vaš rojstni dan. Vaša duhovniška pot se je ustavila tukaj pri nas, saj nas že 27 let učite, nam berete svete maše in nas vodite k Bogu. Naj bo Vaše delo še naprej uspešno, da bi nam še naprej oznanjali božjo besedo in nas vodili po pravi poti. Dobri Bog pa naj Vas obilno blagoslavlja, Vam nakloni trdnega zdravja in Vam daje moči, da se bomo še velikokrat srečevali v našem kraju.

Veseli in ponosni smo, da ste med nami. Zahvaljujemo se Vam za ves trud in vse dobro, ki ste ga in ga boste še storili za nas.

Bog Vas živi!

Boris Grabrijan, KP Kolpa

Galerija

zupnik (01)
zupnik (02)
zupnik (03)
zupnik (04)
zupnik (05)
zupnik (06)
zupnik (07)
zupnik (08)
zupnik (09)
zupnik (10)
zupnik (11)
zupnik (12)
zupnik (13)
zupnik (14)
zupnik (15)
zupnik (16)
zupnik (17)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (11)

23.11.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni denis l 

če bi bile volitve bi še Mojca došla

23.11.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni vika lozar 

bravo Vinko!sedaj bova se večkrat tu gor se tipkala in na fejstbuku,gmejlu,morda se dobiva v črnomaljski kavarni,sedaj bova časa imela na pretek,moj dragi Vinko

23.11.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni veselavdova semiča 

hahahaaa,le prave so zbrale na kupu,ki so mu največ donirale svoje penzije

23.11.2017Oceni Marija 

Opa Vika ! Ne bo šlo!

23.11.2017+3     + (3)     – (0)     Oceni pika 

Vse najboljše in veliko zdravja gospod župnik! Bog vas živi!

24.11.2017Oceni jure 

brez zamere, ampak takšno vsakonedeljsko malikovanje neke višje sile (ki nikoli ni bila znanstveno dokazana) se mi zdi malce mimo. Cerkev uči, da je potrebno brezpogojno verjeti v večne resnice.... in tudi to je malce skregano z zdravo kmečko pametjo (npr. hoja po vodi, brezmadežno spočetje, vstajenje od mrtvih in podobno). Saj ne rečem, rojstni dan je rojstni dan in lepo ga je praznovati, lepo je imeti ob sebi ljudi. Duhovniku kot človeku seveda želim vse najboljše za rojstni dan, ampak svoje mnenje (ki sem ga prej napisal), pa tudi lahko povem.

24.11.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni Jurček 

Vsak ima pravico povedati svoje mnenje pa tudi ti jure. Višja sila sigurno obstaja mogoče ne v taki obliki kot jo uči cerkev a verjemi OBSTAJA. Premalo časa živimo da bi dojeli višjo silo. Ni sreče če komu kaj ukradeš, koga užališ, ali kakorkoli na muhte pridobiš. Če ne boš trpel ti bodo pa tvoji nasledniki. Zato daruj pomagaj drugim pa boš srečen! Duhovnik v Adlešičih je zelo v redu človek. Vsakemu reče kako besedo. Naj še živi zdrav med nami na mnoga leta.

24.11.2017Oceni abecedarij 

tako je , vidva jure i jurček se zmejnite kot je rekel Mike Vrejpčof....mi, ki smo več jako dugo na svejtu i več po cimprejsah dišimo pa mouramo takove bedastoče poslušat...kaj mislite, kuliko pizdarij sm ja čul v življejnju i još duram to vaše klobasanje...bok vas nima rad...kaj nebi šli štalu kidat i bi ljudi lipše govorili o vas..

25.11.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni vika lozar 

Opravičujem se resnim komentatorjem, ker nisem pisala komentarja pod "vika lozar" (drugi po vrsti). Take nebuloze res niso v moji domeni. Poleg tega pa kljub skromnemu znanju slovenščine lahko trdim, da sem za take bedake, ki se skrivajo pod tujimi imeni, doktorica slovenskega jezika. Upam, da tistega komentarja zgoraj niso jemali resno avtorji te novičke na spletu. Vseeno pa se šika, da na koncu zaželim župniku vso srečo!

27.11.2017Oceni Mojc 

Urednistvo.prosim da neprimerne komentarje pod tem clankom zbrisete.!!!!in zakaj jih objavljate???lp

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava