DL: Zavezani vinogradništvu - V deseterici najbolj zaželenih

23.11.2017 | 13:00

Podpredsednik Vinogradniškega, turističnega in kulturnega društva Gadova  peč Boštjan Sintič (levo) in predsednik Franc Kus s prejeto plaketo  občine Brežice, ki jo je društvo prejelo ob desetletnici. (Foto: M. L.)

Podpredsednik Vinogradniškega, turističnega in kulturnega društva Gadova peč Boštjan Sintič (levo) in predsednik Franc Kus s prejeto plaketo občine Brežice, ki jo je društvo prejelo ob desetletnici. (Foto: M. L.)

Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Gadova peč je z več dogodki v Gadovi peči zaznamovalo 10-letnico delovanja. Temu vinogradniško-vinarskemu društvu so v začetku dali ime Društvo vinogradnic in vinogradnikov Gadova peč, nato so ga preimenovali v Vinogradniško in turistično društvo Gadova peč, pred časom so ime razširili na Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Gadova peč, kot pojasnjujejo v društvu. Poimenovanje kaže najbrž željo pobudnikov, da bi društvo igralo osrednjo organizatorsko vlogo na tem območju. »Kar krepko čez dvesto članov šteje, v minulem desetletju pa je s svojimi dejavnostmi dodobra opozorilo na zibelko cvička, dolenjskega posebneža, ki se je lepo uveljavil na tržišču,« pravijo v društvu.

Pred več kot desetimi leti so si tukajšnji vinogradniki na tihem želeli, da bi Gadova peč imela svoje društvo, tudi zaradi stare slave Gadove peči, kot pojasnjuje član društva in nekdanji predsednik Ivan Urbanč. "Naš cilj je bil vrniti Gadovi peči staro slavo. Da bi ga dosegli, smo širili dobro ime o cvičku. Pri tem smo kmalu imeli cvičkovo princeso Vesno Komatar in potem še cvičkovo princeso Martino Baškovič, ki je postala tudi vinska kraljica Slovenije. Organizirali smo različne prireditve, pridobili smo vrsto prijateljev, razglasili smo častne člane društva,« pravi Urbanč. V Gadovi peči so po njegovih besedah pred leti tudi podpisali slovensko-hrvaški memorandum o skupnem nastopanju vinarjev iz obeh držav na tujih trgih, tudi v Aziji.

K prepoznavnosti Gadove peči in njenega cvička je prispeval tudi 2. cvičkov festival narodno-zabavne glasbe, ki so ga organizirali tukaj, kjer so leto zatem gostili prvi festival ženskih ansamblov. Društvo se je predstavilo tudi z dobrodelnostjo, saj je na svoji brežiški prireditvi Slovo od krone zbralo denar za brežiško bolnišnico.

Gadova peč prihaja v javnost tudi kot knjižna tema. Društvo je namreč pred leti založilo poljudno knjigo o Gadovi peči, letos, prav za desetletnico, pa je v okviru društva izšla knjižica Pripovedka o gadu Janezu in Vlahu Milošu izpod peresa člana društva Antona Zakška.

Vino v Gadovi peči ob prigrizku nudijo v dežurnih zidanicah. »To je precejšnja posebnost, namreč, da je v Gadovi peči pri dežurni zidanici mogoče dobiti vino tako rekoč vselej,« pravi član društva in nekdanji predsednik Ivan Urbanč.

Skupaj z ljubljansko in zagrebško fakulteto za arhitekturo je društvo zastavilo prenovo nekdanjih vlaških hramov pod Gorjanci na območju brežiške in krške občine. Gre za izjemno bogato temo, v kateri se prepletajo arhitektura, zgodovina tipičnega poseljevanja tega območja, evropska vojaška zgodovina, poznavanje življenjskih navad prebivalstva z obeh strani slovensko-hrvaške meje in drugo. Vlaške hrame so pred štirimi leti preučevali študenti arhitekture na mednarodni arhitekturni delavnici, ki je na pobudo društva potekala pod vodstvom Žive Deu in ob sodelovanju hrvaške ekipe.

Tudi zaradi vsega omenjenega se je Gadova peč lani uvrstila med deset najbolj zaželenih turističnih destinacij v Sloveniji. Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Gadova peč pa je ob desetletnici prejelo plaketo občine Brežice, ki mu jo je podelil župan Ivan Molan in jo izročil na slovesnosti v petek, 1. septembra, v Gadovi peči.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 7. septembra 2017

M. Luzar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

23.11.2017Oceni trskogurc 

Spet pretiravanje....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava