DL: Podjetništvo - Ob ribah in vinu še pivovarstvo

22.11.2017 | 14:45

Dominik Goričar (v sredini) je na predstavitvi v Kostanjevici na Krki  kot direktor pivovarne govoril o družinskem podjetju in njegovi novi  dejavnosti, vodja pivovarne Samo Žabkar je v navzočnosti številnih  obiskovalcev pojasnil nekatere podrobnosti o nastajanju in uživanju  piva. (Foto: M. L.)

Dominik Goričar (v sredini) je na predstavitvi v Kostanjevici na Krki kot direktor pivovarne govoril o družinskem podjetju in njegovi novi dejavnosti, vodja pivovarne Samo Žabkar je v navzočnosti številnih obiskovalcev pojasnil nekatere podrobnosti o nastajanju in uživanju piva. (Foto: M. L.)

Ali pivo piše novo gospodarsko zgodbo tudi med Sotlo in Kolpo? Tako vprašanje si bodo mogoče že kmalu resno zastavljali na omenjenem prostoru, kamor spada tudi najmlajša med tukajšnjimi lokalnimi pivovarnami, ki jo je pred dnevi predstavilo Goričarjevo podjetje iz Slivja pri Podbočju.

Pivovarna Ressel, to je ta Goričarjeva pivovarna, ima trenutno proizvodno zmogljivost okrog 600.000 litrov piva letno, kot pojasnjuje njen direktor Dominik Goričar. »Pivovarno bomo še širili. Naš načrt je do milijon litrov piva na leto,« pravi direktor. Po njegovih besedah so za pivovarno opremili obstoječe objekte na dvorišču v Slivju. Za želeno širitev pivovarskih proizvodnih zmogljivosti bodo morali sedanjim dodati še nove prostore. V zvezi s pričakovano širitvijo so že začeli postopke na krški občini za spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta.

Pivovarna je samostojna pod okriljem Goričarjevega družinskega podjetja in pivovarstvo je najmlajša od skupno treh dejavnosti omenjene firme. Glavna dejavnost Goričarjevih ostaja ribogojstvo; z ribami in izdelki iz rib zavzemajo pomembno mesto na tržišču.

Ribogojstvo Goričar je s svojimi tremi ribogojnicami, in sicer Dvor, Studena in Slivje, največja slovenska ribogojnica, ki dosega polovico slovenske letne proizvodnje rib. Ribe prodaja v glavnem veletrgovcem in tako oskrbuje neposredno ali posredno več kot sto trgovin večine veletrgovskih verig v Sloveniji. Poleg te imajo tudi nekaj prodaje na drobno na domu. Ribe podjetje tudi pakira, s tem da jih tudi suši, in iz rib izdeluje fileje. Skoraj tri četrtine svojih rib v podjetju predelajo sami, nekatere ribe včasih tudi dokupijo.

Že doslej je podjetje iz Slivja pri Podbočju poslovalo tudi na tržišču vin. »V zadnjem obdobju smo prodali po 250.000 litrov cvička na leto,« pojasnjuje Dominik Goričar, ki kot utemeljitelja celotnega podjetja omenja očeta Mirka.

Glede na to, da podjetje pivo šele začenja proizvajati, ga čaka preboj na tržišče. Navzočnost nekaterih predstavnikov veletrgovin v Sloveniji na nedavni uradni predstavitvi pivovarne, ki je potekala v Gostilni Žolnir v Kostanjevici na Krki, kaže na to, da se pivu iz Slivja pri Podbočju verjetno odpirajo tiste poti, po katerih že prispejo med kupce Goričarjeve ribe. Po besedah Dominika Goričarja podjetje računa tudi na uspeh spletne prodaje.

K tržnemu preboju omenjene pivovarne naj bi po pričakovanjih ustanoviteljev pomagalo tudi ime, izbrano po Josefu Resslu. »Pivovarno in naše pivo smo poimenovali po svetovno znanem izumitelju, ki je leta 1817 kot gozdarski inženir prišel službovat v Kostanjevico na Krki,« pojasnjujejo v pivovarni, ki dvestoletnico Resslovega prihoda zaznamuje z jubilejno serijo piva.

Pivovarn je v Sloveniji po nekaterih zadnjih podatkih nekaj čez šestdeset, s tem da so pivovarne z manj kot dva milijona litrov letne proizvodnje male pivovarne; Goričarjeva je torej v tej skupini.

Sicer pivu na našem območju očitno strmo raste priljubljenost. V Kostanjevici na Krki je pred časom začela delovati pivovarna Kitcher, gre za družinsko pivovarno Curhalokovih, ki so jo poimenovali po enem od vrhov v Gorjancih, Kičer.

Pivu namenjajo tudi jutrišnji dogodek v Sevnici. Grajska kavarna Graščakova hči bo organizirala na sevniškem gradu 3. grajski festival kraft piva.

Predstavili se bodo lokalni pivovarji APE pivovarna iz Sevnice, Bohorska pivovarna s Senovega in Berwolf pivovarna iz Škocjana, pa tudi že Pivovarna Ressel, ob teh pa bodo sodelovali tudi pivovarji iz drugih delov Slovenije.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 7. septembra 2017

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava