DL: SŠ Črnomelj brez ek. tehnikov - Izgubili sta šola in Bela krajina

21.11.2017 | 14:50

Srednja šola Črnomelj

Srednja šola Črnomelj

V šolskih klopeh Srednje šole Črnomelj ni več bodočih ekonomskih tehnikov. Z daljšim presledkom se je v šoli, ki je še edina srednja šola v Beli krajini, zvrstilo 15 generacij ekonomskih tehnikov. Prva je začela s šolanjem v šolskem letu 1974/75, četrta pa ga je zaključila v šolskem letu 1982/83.

Znova je šola pridobila program ekonomskega tehnika v šolskem letu 2002/03. Zanimanje za ta program je bilo tako veliko, da so imeli prvo leto kar dve paralelki. V poznejših letih se je število vpisanih dijakov zmanjševalo, v šolskem letu 2012/13 pa sploh ni bilo vpisa. Obstoj programa je bil tako postavljen pod vprašaj, ker pa je šola dobila dovoljenje za program strojnega tehnika, so dijake obeh programov združili v en razred. Vendar se je zadnjih sedem dijakov vpisalo v ekonomski program pred štirimi leti in letos so vsi kot zadnja, torej 15. generacija ekonomskih tehnikov na Srednji šoli Črnomelj uspešno zaključili šolanje.

Kot je v Mozaiku, glasilu dijakov Srednje šole Črnomelj, zapisal nekdanji ravnatelj Srednje poklicne in strokovne šole Črnomelj Branislav Adlešič, je prepričan, da je, čeprav so se srečevali z upadom generacij in s posiljeno ponudbo novih programov, program ekonomski tehnik v Beli krajini potreben. »Poleg gimnazije in programov v strojništvu zaseda prostor, ki daje Belokranjcem možnost šolanja doma. In kadri, ki to šolanje zaključijo, so zaposljivi, imajo pa tudi dobro popotnico za nadaljevanje študija. Brez ekonomije in ekonomistov ne funkcionira noben sistem. Žal je slovenska politika razmišljala drugače in si privoščila celo odkrit napad na izobraževanje v ekonomiji in tako se je zanimanje zanjo zmanjšalo. Z izgubo programa ni izgubila le šola. Izgubila je Bela krajina,« je ob zaključku programa zapisal Adlešič.

Ravnateljica Srednje šole Črnomelj Elizabeta Prus pa meni, da bi moral na vprašanje, zakaj ni vpisa v program ekonomskega tehnika, odgovoriti nekdo drug. »Zaposleni na naši šoli smo se trudili pri promociji programa ekonomski tehnik, katerega izobrazba daje izjemno široke možnosti bodisi zaposlitve ali nadaljnjega študija. Vendar pa se celo v večjih šolah v centrih, kaj šele v manjših na periferiji, spopadajo s problematiko vpisa v ta program, kot da na trgu dela ekonomski tehniki nimajo svoje prepoznavnosti in položaja. Problem je v tem, da gredo lahko srednješolci iz katere koli srednje strokovne šole študirat ekonomijo na visoke šole, z dodatnim petim predmetom na maturi pa tudi na univerzo. Prav tako poplava in drobljenje srednješolskih in visokošolskih programov nista prinesla slovenskemu šolstvu nič dobrega,« je prepričana Prusova. Sicer pa so, kot je zatrdila, ravnatelji ekonomskih šol že nekaj časa opozarjali na upad vpisa v ekonomski program, boji pa se, da se bo v prihodnosti pokazalo, da trg potrebuje ljudi s tem poklicem.

Prusovi se zdi nelogično tudi, da je za šolsko leto, ki je pred nami, v slovenskih srednjih šolah razpisanih 23.440 prostih mest, osnovno šolo pa je junija zaključilo 17.448 učencev. Prav generacija, ki jutri začenja srednješolsko izobraževanje, je ena najmanjših v zadnjih in tudi v prihodnjih letih. Medtem ko je v šolskem letu 2015/16 v Beli krajini osnovno šolo zaključilo 262 učencev, jih je letos devetletko končalo le 182. V prihodnjem letu bo zapustilo osnovno šolo 199 Belokranjcev, v šolskem letu 2018/19 pa 231.

Članek je bil objavljen v 35. številki Dolenjskega lista 31. avgusta 2017

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (20)

21.11.2017+6     + (6)     – (0)     Oceni Vika ki ima preveč cajta  

Ekonomistov je preveč in so težko zaposljiv kader, to je itak zgrešen program. Rabimo bolj tehnične poklice, predvsem strojnike, elektronike, gradbenike ipd. Generacije učencev so vse manjše učiteljev je pa vedno več in z večjo plačilno maso. Zanima me, koliko učiteljev je izgubilo delo zaradi manjših generacij, ki se vpisujejo v šole???

21.11.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni ekonomist 

nič ni težava narediti, vse je pšroblem prodati ! Vika ko boš to dojela se še kaj oglasi...

21.11.2017+4     + (4)     – (0)     Oceni ne VIka 

Tega programam v Belo krajini ne rabimo , ne poznam nobenega razpisa da kdo išče ali rabi ekonomskega tehnika , v dobi racunalnikov neuporaben poklic , hvala da ni več šole , TAKŠNIH ŠOL NE RABIMO . kakšne neumnosti govorijo ADLEŠIČ IN PRUSOVA , samo za svoje riti jim je

21.11.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni delavec pa ne v javni upravi 

tudi več kot pol dijakov ki končajo gimnazijo potem ne naredi več nič , žal si niso izbrali pravega programa , gimnazijski maturant ni zaposljiv

21.11.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni ekonomist 

seveda imamo turizem pa ga neznamo vnovčiti, vso belokranjsko industrijo je uničila tehnokracija in politika, nismo imeli ekonomistov..obstoječa industrija je poponoma v tujih rokah, akrapo, iskra,...drugo so pa itaq delavnice in gostilne,

21.11.2017+3     + (3)     – (0)     Oceni barcelona 

Očitno ima šolstvo zadosti denarja in posledično tudi kadra,da je lahko razpisalo tolikšno število prostih vpisnih mest.Če ni zadostnega vpisa, je edino normalno odvečne učitelje odpustiti in jih kdaj pozneje,če bo potreba, spet zaposliti.Pa prek agencije,da ne bo pomote,ker, kaj pa so oni več od industrijskih delavcev?

21.11.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni GOZD MARTULJK 

Ekonomist , kje ti vidiš turizem , ko greš na Kolpo pa nič ne plačaš

21.11.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni ekonomist 

vidiš to je omejenost, ko iz Kolpe ne znaš dobiti več, kot da se umiješ, spiješ pivo in adios amigos!

21.11.2017Oceni abecedarij 

dečki, pustite nam Kupu na miru....pivu si popi doma i primi se posla....ti bokca, ssda bi si pa več saki mlakonja privouščil Kupu...ne more tako za badave...to ti bu Joško Kuzmin lipo povedal...

22.11.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni belokranjec 

Vsako zapiranje šole ali programa je katastrofa za družbo in okolje. Mladi zapuščajo domače okolje in iščejo možnosti izobraževanja drugje. Tam navežejo nove stike in se več ne vračajo domov. Temu strokovno rečemo odliv človeškega kapitala. Ne se čuditi, če bodo v Beli krajini kmalu ostali samo ostari prebivalci in bodo še manjše populacije otrok v bodoče, z izjemo romov...Zaprtje šole v Metliki in konec programa ekonomski tehnik v Črnomlju žal kažeta na tak scenarij. Kar pa zadeva program ekonomski tehnik je kader uporaben na veliko področjih dela, računalnik sam brez človeka ni vreden nič. Ekonomski tehniki ga obvladajo, enako ekonomijo, jezike in so uporabni po vseh pisarnah, podjetjih in ustanovah.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava