Rok Biček navdušil znane obraze

19.11.2017 | 15:30

Režiser Rok Biček s protagonistoma filma: Matejem in Mitjo Rajkom                                                     Foto: Marko Vavpotič / M24.si

Režiser Rok Biček s protagonistoma filma: Matejem in Mitjo Rajkom Foto: Marko Vavpotič / M24.si

Režiser Dušan Jovanović Foto: Marko Vavpotič / M24.si

Režiser Dušan Jovanović Foto: Marko Vavpotič / M24.si

Raper Klemen Klemen Foto: Marko Vavpotič / M24.si

Raper Klemen Klemen Foto: Marko Vavpotič / M24.si

Tone Peršak in žena Marlen Lukner Peršak Foto: Marko Vavpotič / M24.si

Tone Peršak in žena Marlen Lukner Peršak Foto: Marko Vavpotič / M24.si

Z vesno za najboljši celovečerni film nagrajeni film na letošnjem Festivalu slovenskega filma je požel izvrstne odzive tudi na premieri na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu. Opazovalni dokumentarec o življenju mladeniča Mateja Rajka, rojenega v odročni slovenski vasici, v družini oseb s posebnimi potrebami, so si med drugim ogledali minister za kulturo Tone Peršak, raper Klemen Klemen in režiser Dušan Jovanović, vsi pa so bili nad njim navdušeni.

»Meni se zdi film super! V bistvu je kot dobro zrežirana igrana zgodba. Ima tudi svoj stil. Res odličen film,« nam je dejal Peršak. Jovanoviću se je zdel film zelo nenavaden, a zelo močen. »Rok je izvrstno opravil svoje delo,« je ravno videno komentiral režiser. Na Klemna Klemna so največji vtis naredili glavni junaki. »Za to težko temo se mi zdi, da so nastopajoči zelo lahkotno 'igrali' in se pogovarjali. Jaz sem zaradi nekih veliko manjših odločitev v ljudeh videl veliko več jeze. Super, bravo! Ta film si morajo ogledati vsi. Je namreč zelo poučen,« poudarja raper.

Roka takšni pozitivni odzivi na film niso presenetili. »O pričakovanjih je sicer vedno težko govoriti, a glede na to, da je zgodba tako močna in tako srčna, smo po tihem pričakovali, da bo tudi odziv tako srčen,« nam je dejal Rok Biček. Še posebno vesel pa je, da je film sprožil humanitarno akcijo zbiranja sredstev za obnovo razpadajoče hiše, v kateri živijo glavni protagonisti filma. »Film kot medij je še enkrat znova dokazal, da ima izjemno moč in da lahko doseže neke spremembe v družbi. Če bi se odločevalci v slovenski kulturni politiki bolj zavedali moči, ki jo ima ta medij, in bi ga bolj podprli, bi lahko tudi s tem dosegli neke večje družbene spremembe. Žal pa se vsa energija in interes stekata v televizije in medije, ker se prek tega lahko kontrolira in manipulira družbo,« je oster Biček.

Svet 24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava