Mednarodna konferenca na Fakulteti za zdravstvene vede Novo mesto o celostni obravnavi pacienta

19.11.2017 | 13:00

Mednarodna konferenca na Fakulteti za zdravstvene vede Novo mesto o celostni obravnavi pacienta
Mednarodna konferenca na Fakulteti za zdravstvene vede Novo mesto o celostni obravnavi pacienta
Mednarodna konferenca na Fakulteti za zdravstvene vede Novo mesto o celostni obravnavi pacienta

Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto je organizirala 7. mednarodno konferenco Celostna obravnava pacienta. V tematskih sekcijah je več kot 100 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Češke republike in Srbije razpravljalo o celostni obravnavi pacienta, zdravljenju in zdravstveni negi bolnikov s kroničnimi obolenji, zagotavljanju kakovosti v zdravstvenem in socialnem varstvu ter izobraževanju in organizaciji v zdravstvu.

Uvodni del konference je bil posvečen promociji novega magistrskega študijskega programa Integrirana zdravstvena in socialna oskrba, ki ga bo fakulteta začela izvajati v naslednjem študijskem letu. Dekanica fakultete doc. dr. Nevenka Velikonja Kregar je dejala, da »magistrski študijski program Integrirana zdravstvena in socialna oskrba sledi trendom razvitih držav k povezovanju zdravstvene in socialne oskrbe, ki se močno prepletata zlasti pri tistih osebah, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo«. O problematiki dolgotrajne oskrbe je na konferenci spregovorila tudi sekretarka Direktorata za dolgotrajno oskrbo, mag. Klavdija Kobal Štraus.

Po besedah izr. prof. dr. Jožeta Ramovša je danes pri nas in v ostalem razvitem svetu 4 % prebivalstva odvisnih od pomoči pri osnovnih vsakodnevnih opravilih. V prihodnje se bo ta delež več kot podvojil. V EU jih od 70 do 90 odstotkov oskrbujejo neformalni ali družinski oskrbovalci; pri nas 75 %, institucionalna oskrba pa 25 %.

Razvoj študijskega programa Integrirana zdravstvena in socialna oskrba izhaja iz potreb po interdisciplinarnih strokovnjakih, ki so usposobljeni za celovito obravnavo posameznika ob upoštevanju njegovih stvarnih psihičnih, fizičnih, socialnih in duhovnih potreb in zmožnosti.

»Zaradi vse večjih potreb pacientov ter obenem smernic razvoja vidim kader, izobražen na področju integrirane zdravstvene in socialne oskrbe, na primarni ravni delujoč v Centrih za krepitev zdravja, patronažni službi in timih Skupnostne psihiatrične obravnave. V socialno varstvenih zavodih ga vidim kot vodstveni kader v zdravstveni negi ter v bolnišnicah v skupnostnih timih psihiatričnih bolnišnic,« je povedala Vladimira Tomšič, direktorica Zdravstvenega doma Sevnica, kjer koncept integracije zdravstvene in socialne oskrbe že uspešno implementirajo v okviru Centra za krepitev zdravja, v okviru Skupnostne psihiatrične obravnave za Posavje ter v patronažni službi.

Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava