Slavnostna seja ob 55. obletnici Jamarskega kluba Novo mesto

18.11.2017 | 11:25

ilustrativna slika (foto: arhiv)

ilustrativna slika (foto: arhiv)

Vabimo vas na slavnostno sejo ob 55. obletnici Jamarskega kluba Novo mesto naslednjo soboto, 18. november 2017 ob 18. uri v Galeriji Simulaker na Vrhovčevi 1a v Novem mestu.

Jamarski klub Novo mesto je bil ustanovljen 16. novembra 1962 na pobudo zdravnika, alpinista in jamarja dr. Uroša Tršana, ki je postal tudi prvi predsednik. V vseh teh 55 letih je klub prehodil pomembne korake, je že vrsto let med najbolj plodovitimi slovenskimi jamarskimi klubi po številu oddanih zapisnikov, predvsem pa člani kluba izstopajo po svojih različnih aktivnostih. Imamo odlične jamarske inštruktorje, reševalce in reševalce inštruktorje, predvsem pa tudi več ekip, ki so sposobne najtežjih jamarskih raziskovanj in del več sto metrov globoko in klub sodi danes med najbolj prepoznavne jamarske organizacije v Sloveniji. Poleg tega pa so dosežki vidni tudi razvijanju in uporabi novih metod merjenja in dokumentiranja jam ter tudi 3 D snemanj podzemnih objektov, tako da lahko gledalec na platnu vidi točno tisto, kar jamarjevo oko. Ob vsem tem je klub od leta 1982 do danes izdal že sedem publikacij Dolenjski kras (DK7 bomo predstavili na slavnostni seji), ki niso le klubski bilteni o delu članstva, ampak vsebujejo tudi prispevke o raziskovanju in speleološkem delu jamarjev, ki so kot taki zanimivi za širšo in strokovno javnost. Samo kot primer, v zadnjem DK7 je tudi zapis o odkritju dveh novih živalskih vrst v najgloblji dolenjski jami Čaganki.

Na slavnostni seji bomo predstavili tudi najglobljo dolenjsko jamo Čaganko. V devetih letih od odkritja leta 2008 nas od globine 500 metrov loči le še nekaj metrov, raziskali smo kilometre rovov, prelezali kar 178 metrov visok kamin kar je svetovni dosežek tovrstnega raziskovanja, v Čaganki in zaradi nje pa smo razvili uporabo novih metod merjenja in dokumentiranja jam ter tudi 3 D snemanj podzemnih objektov (Tomaž Grdin). Zagotovo bo predstavitev Čaganke nekaj, kar ne smete zamuditi.

Predstavili bomo tudi čiščenje jam v okviru projekta Life Kočevsko v sklopu katerega smo očistili tri jame, iz katerih smo izvlekli 133 m3 metrov odpadkov skupne teže 58 ton. Skupaj si bomo ogledali tudi film Tomaža Grdina o čiščenju teh jam.

Sledila bo predstavitev zbornika Dolenjski kras 7. Urednik zbornikov vse od 2. številke je Andrej Hudoklin, likovni urednik oziroma oblikovalec pa Marko Pršina, vsekakor pa je zbornik izjemen dosežek vseh članov kluba.

Program bomo zaključili s podelitvijo priznanj, pripravili pa bomo tudi razstavo najboljših fotografij članov kluba.

Upamo, da se srečamo na svečanosti, seveda pa želimo, da na njo povabite tudi svoje bralce, gledalce ali poslušalce. Če potrebujete dodatne informacije, se lahko obrnete na predsednika Zdravka Bučarja ali Tomaža Bukovca, zadolženega za stike z javnostmi, morda pa samo kot namig še nekaj zanimivih sogovornikov, članov kluba:

- Zdravko Bučar, predsednik JK Novo mesto

- Andrej Hudoklin, urednik DK od 2. številke, biolog

- Marko Prišina, oblikovalec DK 7, fotograf

- Tomaž Grdin, režiser, oblikovalec, snemalec, fotograf...

- Damijan Šinigoj, reševalec inštruktor, jamarski inštruktor, gonilna sila raziskovanja Čaganke

- Klemen Mihalič, zelo aktiven jamarski raziskovalec tudi v tujini

- Črt Bučar, mlad jamar

Lep pozdrav in na svidenje v soboto ...

za JK Novo mesto Tomaž Bukovec

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava