Ljudski demokratični cirkus Sakešvili

17.11.2017 | 09:50

Ljudski demokratični cirkus Sakešvili
Ljudski demokratični cirkus Sakešvili

Na oder Kulturnega doma Krško prihaja z nagrado Slavka Gruma za leto 2016 nagrajen Ljudski demokratični cirkus Sakešvili

V sklopu abonmajskega programa bo v petek, 17.11., v Kulturnem domu Krško na sporedu uprizoritev Ljudski demokratični cirkus Sakešvili Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. Besedilo priznanega slovenskega dramatika Roka Vilčnika, ki večino svojih besedil podpisuje s psevdonimom rokgre, je leta 2016 prejelo prestižno Grumovo nagrado.

O predstavi:

Ljudski demokratični cirkus Sakešvili se odvija v totalitarni državici, kjer je vse omejeno in regulirano. Celo za samozadovoljevanje, samomor ali srečo je treba imeti bon. Enakost je prignana do konca, niti spolov ni več, ljubezen pa je ena sama, do »doživljenjskega« predsednika, ki mu je tako kot vsem drugim v tej državi ime Sakešvili. Vendar se avtor rokgre bolj kot z diktaturo ukvarja z njenimi žrtvami, z državljani, ki nastopajo oziroma kar živijo v cirkusu, v katerem predstava in občinstvo nista ločena. Svojo identiteto so izgubili že zdavnaj, in ko se razširi novica o predsednikovi smrti, se ne morejo več spomniti, kdo in kaj so bili nekoč, kot tudi ne morejo postati nekaj drugega in na novo zaživeti. Svoboda je preveč strašljiva, prinaša tveganja, ki jim niso (več) kos.

Skozi niz absurdno komičnih situacij govori Ljudski demokratični cirkus Sakešvili predvsem o tem, kako nenehno »pranje možganov« spira človeku tudi osebnost, dostojanstvo in vse tisto, kar ga kot človeka sploh določa.

Kritike:

»Drama Roka Vilčnika, tudi Grumova nagrajenka 2016, vstopa v prostor slovenske dramatike in gledališča kot izjemen in dragocen žanr, ki v neskončnost razpira uprizoritvene možnosti in vsebinske reference – v tem je čar, a tudi past. Prepleta neotesano retoriko in situacijsko zmedo, a pod vsem tem na videz trivialnim in kaotičnim stilom se s premišljeno pretanjenostjo razrašča kritika političnih mahinacij, predvsem pa absurdne zablode vsakršne ideologije, naj bo ta še tako »ljudsko demokratična« (oziroma prav zato)… republika Sakešvili je smešna do solz (kakšnih solz, pa naj ostane sakešvilsko vprašanje).« (Zala Dobovšek, Dnevnik)

»Vilčnikova formalno spretna igra je sama po sebi res enigmatično skopa, a v impulzih asociativno odprta, in tu ponuja izhodišča za premeteno igro s fenomeni vladanja in vladanih, regulacije in podrejenosti na eni ter svobode na drugi strani, iz katerih pa čudaška komika butalske ali butnskalske topoglavosti ne zmore ali noče potegniti izrazitejših poudarkov.« (Nika Arhar, Delo)

Po predstavi tudi pogovor z igralci v Klubu KDK:

V Kulturnem domu Krško tudi v letošnji sezoni ob predstavah pripravljamo zanimiv spremljevalni program s pogovori z gledališkimi ustvarjalci. Na petkovem pogovoru o vprašanjih in temah, ki jih odpira uprizoritev Ljudski demokratični cirkus Sakešvili, se nam bosta nekaj minut po odigrani predstavi pridružila igralca Boris Mihalj in Maša Derganc.

Ljudski demokratični cirkus Sakešvili

satira / za Zeleni in Modri abonma ter izven

petek, 17. 11., ob 19.30 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

Cene vstopnic: 15 € odrasli / 12 € upokojenci / 10 € študentje in dijaki

Kulturni dom Krško

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava